F1: hoeveel strijkt de wereldkampioen op?

Zal Vettel, Alonso of Webber deze zondag gekroond worden tot de beste Formule 1 piloot van 2010? Op sportief vlak is alles mogelijk tussen de titelkandidaten. Maar wat betekent het voor het loonzakje van de winnaar?

Het salaris van de F1 piloten is grotendeels samengesteld uit een vaste jaarlijkse premie, overwinningspremies (vooral dan bij de jonge piloten), reclame-inkomsten en vertegenwoordiging.

“Het is een onderwerp dat een absolute geheimhouding kent in de paddocks. De situatie verschilt dan ook van piloot tot piloot. Iedereen onderhandelt zijn eigen contract in functie van zijn carrière, prestaties en imago bij het grote publiek. Dat contract kan veranderen gedurende het seizoen. Neem bijvoorbeeld Lewis Hamilton. In 2007 was zijn contract gekoppeld aan zijn resultaten. Een misrekening voor het team, want de jonge wonderpiloot begon door zijn goede resultaten de punten op te stapelen. Mc Laren kon niet snel genoeg het contract aanpassen…” legt Thierry Wilmotte, journalist van Le Soir, uit.

30 miljoen euro voor Alonso?

Volgens de berekingen van de Spaanse krant El Mundo (die gebruik maakt van de berekeningen van Business Book GP) aan het begin van het seizoen, is de Spanjaard Fernando Alonso de best betaalde piloot op het circuit, na zijn passage bij Ferrari: 30 miljoen euro. In slechts één seizoen zou hij er financieel het beste op vooruit zijn gegaan: + 14 miljoen euro.

“Als de cijfers overeenkomen met de werkelijkheid, dan denk ik dat daarvan 15 miljoen euro uitbetaald wordt door het team, en dat de overige 15 miljoen uit reclame-inkomsten komen”, schat Thierry Wilmotte.

Onderaan het klassement vind je de twee Red Bull piloten Webber (9e) en Vettel (11e met 2 miljoen euro).  Deze twee piloten hebben de mogelijkheid om net als hun team het wereldkampioenschap te winnen. Ze kunnen dan grotendeels opnieuw onderhandelen over premies…

 Piloot  Team  Bedrag
 Fernando Alonso
 Ferrari
30 miljoen €
 Lewis Hamilton
 Mc Laren
16 miljoen € 
 Felipe Massa
 Ferrari
14 miljoen € 
 Jenson Button
 Mc Laren 9 miljoen € 
 Michael Schumacher
 Mercedes GP
8 miljoen € 
 Nico Rosberg
 Mercedes GP 8 miljoen € 
 Robert Kubica
 Renault 7.5 miljoen € 
 Rubens Barrichello
 Williams 5.5 miljoen € 
 Mark Webber
 Red Bull
4.2 miljoen € 
 Jamo Trulli
 Lotus 3 miljoen € 

 

Wereldkampioen: voordelen op lange duur

Zal de uiteindelijke overwinning een extra bonus voor de autocoureur opleveren? “Ik denk het niet, want de jaarlijkse bedragen zijn nu al hoog. Nu, ik zeg niet dat de sponsors niet een of ander cadeau erbij aanbieden… De echte waarde van de titel zijn vooral de positieve gevolgen voor de verdere carrière. Het zorgt ervoor dat bijna alle deuren opengaan, het geeft hen de mogelijkheid om veeleisender te zijn qua salaris, en het versterkt de legitimiteit van de piloot."

De carrière van Jacques Villeneuve is daarvan een goed voorbeeld. De Canadees werd Wereldkampioen in 1997, maar echt potten breken deed hij daarna niet meer. Toch werd hij een tijdje geleden nog door Peugeot gevraagd om de 24 uur van Le Mans te rijden.

Zin in een ritje in de auto van Fernando Alonso?

Photo: Flickr.com