Europese ambtenaren: hoeveel verdienen ze echt? [infografiek]

De crisis grijpt niet alleen om zich heen in de landen van de eurozone, ook Europa zelf moet besparen. Daarvoor ziet men ruimte bij de salarissen van de Europese ambtenaren. Een salarisknip van 5 tot wel 25 procent, een werkweek van 40 uur en pensioen op 65 in plaats van op 61 liggen op tafel.

De ambtenaren zelf hebben al duidelijk laten weten dat ze daar niet mee akkoord zijn, en legden prompt het werk neer. Agim Islamay van de Union Syndicale Brussels (foto) gaf zijn mening al in het journaal: "Je moet weten dat de lonen van de ambtenaren maar 3% zijn van het Europese budget. En we hebben al bespaard in 2004." Maar hoeveel verdienen ze nu eigenlijk écht?

Personeelsleden

In totaal werken 55.000 personeelsleden voor de Europese instellingen, waarvan 10.000 contractuelen. 58% van de ambtenaren werkt in Brussel. De Europese Commissie heeft veruit de meeste personeelsleden in dienst: 33.033 om precies te zijn.

Hun salaris

Een contractuele medewerker verdient minimaal 1.847 en maximaal 6.599 euro bruto per maand. Voor de Europese ambtenaren zijn er zestien salarisschalen. In de laagste schaal, waar bijvoorbeeld bodes en archivarissen werken, verdien je 2.654 euro bruto per maand. In de hoogste schaal, die van de directeurs-generaal, verdien je 18.370 euro bruto per maand.

Belastingvrije vergoedingen

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Bovenop het basissalaris krijgen ambtenaren, Europese commissarissen, vicepresidenten en de president enkele belastingrije vergoedingen. Ten eerste is er de 'kostwinnersvergoeding' van 170 euro plus twee procent van het basissalaris. Ten tweede krijgt de ambtenaar 373 euro per maand per schoolgaand kind. Er komt ook een representatievergoeding bij van 911 euro per maand. Voor ambtenaren die afkomstig zijn van een ander land dan waar men werkt is er ook de zogenaamde expatvergoeding, goed voor 16% van het basissalaris. Al deze extra vergoedingen zijn belastingvrij, waardoor het nettoloon van sommige ambtenaren hoger ligt dan hun brutoloon.

Europarlementariërs die deelnemen aan een vergadering krijgt daar een dagvergoeding van 304 euro voor. Hij krijgt ook 4.299 euro voor algemene onkosten.  Een parlementariër die maandelijks tien vergaderingen bijwoont kan zo tot wel 9.200 euro netto extra per maand krijgen.

(klik op de infografiek om hem te vergroten)

Loon europese ambtenaren

Tekst: Dominique Soenens & Evelien Maes