Equal Pay Day: de 10 best betaalde vrouwenberoepen in België

De loonkloof is nog steeds niet weggewerkt in België. Om die ongelijkheid aan te klagen organiseren de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en het ABVV jaarlijks Equal Pay Day, de dag tot wanneer vrouwen gemiddeld langer moeten werken om hetzelfde te verdienen als mannen verdienden tijdens het afgelopen jaar.

Aangezien vrouwen volgens de onderzoeken waar de organisatoren van Equal Pay Day zich op baseren in België gemiddeld 21% minder verdienen dan mannen, valt deze dag dit jaar op 18 maart. In een ideale wereld met gelijke lonen voor mannen en vrouwen is dat 1 januari.

De campagne maakt dit jaar de vergelijking met discriminatie van dikke, zwarte of roodharige mensen. Wat we schandalig vinden voor hen, moeten we ook schandalig vinden voor vrouwen, aldus de initiatiefnemers.

Keuze voor minder lucratieve beroepen

De loonkloof tussen mannen en vrouwen valt onder meer te verklaren doordat vrouwen vaker dan mannen deeltijds werken en ook voor andere, minder lucratieve beroepen kiezen. Desondanks bestaan er uiteraard ook functies waarin vrouwen wel meer dan behoorlijk verdienen. Deze tien beroepen leveren in elk geval een flink pak meer op dan het algemeen gemiddeld brutomaandloon van 3.133 euro, dat in de Vacature Salarisenquête naar voren kwam.

1

Business Unit Manager

5.885 euro

2

IT manager

5.260 euro

3

Algemeen directeur

4.887 euro

4

Operationeel directeur

4.259 euro

5

Docente in het hoger onderwijs

4.194 euro

6

Sales manager

4.191 euro

7

Projectmanager

4.113 euro

8

HR-manager

4.094 euro

9

Informatieanalist

3.900 euro

10

Accounting manager

3.809 euro

(Mediaan brutomaandsalaris)

Bron: salarisenquête KU Leuven/Vacature, cijfers november 2012