Een dag in het leven van Pierre Hermant, directeur van het Autosalon

Het Autosalon heeft zijn deuren geopend, voor de 91e keer alweer. Voor het eerst sinds tien jaar maakt ‘de velo’ opnieuw zijn opwachting en ook de motor- en truckliefhebbers krijgen waar voor hun geld. Pierre Hermant, directeur van salonorganisator Febiac, schakelde afgelopen week in vijfde versnelling om alles in gereedheid te brengen.

06:30 Joggen door paleizen

Pierre Hermant is een bevlogen werknemer. Sinds 19 december slaapt hij op zijn werkplek in Paleis 5 van Brussels Expo, vlak naast zijn bureau. Met de iPhone in de hand joggen we kriskras door de verschillende ‘paleizen’, met het Atomium als stille getuige. Er heerst een gewijde stilte, die straks wordt doorbroken door tientallen timmerlui, elektriciens, verlichtingsexperts en schilders. “Joggen is het ideale antigif tegen stress. Ik loop bijna dagelijks, en het is goed voor m’n spieren. In 2007 had ik een zwaar auto-ongeluk, waarvan ik twee jaar moest revalideren.”

07:30 Ontbijt met de troonopvolger

Na een verkwikkende douche ontbijten we met Pierre Lalmand, adjunct-directeur van het Autosalon, die hier ook tijdelijk zijn bed heeft opgemaakt. In maart volgt Pierre Lalmand Pierre Hermant op, die promoveert tot directeur-generaal van Brussels Expo. Pierre Lalmand: “Ik ben nog een stagiair, hé.” Maar ook Lalmand is gepokt en gemazeld in de autowereld, als voormalig marketingmanager bij Volkswagen en evenementenmanager van D’Ieteren.

9:00 Voor de camera met… twee viervoeters

Er wordt vandaag een filmpje ingeblikt voor de uitreiking van ‘De Fleetmanager van het Jaar’, op 9 januari. De journalist van dienst ensceneert een live-verbinding met de Heizel-paleizen. Pierre Hermant is een geboren acteur. “Vraiment, c’est un bordel ici!”, schreeuwt hij vol overtuiging. De twee Pierres zijn geflankeerd door hun twee bodyguards: een jack russell en een briard. Pierre Hermant: “Mijn naamgenoot krijgt de kleine viervoeter, want hij is nog in opleiding.” (bulderlach)

10:10 Korte pitstop op kantoor

Een korte pitstop op kantoor voor enkele vergaderingen. “Ik krijg 300 mails per dag, gelukkig beheert Lucie mijn agenda. En Anaïs is mijn logistieke rechterhand.” Pierre is het type baas dat niemand vergeet. “Ik ken de naam van bijna elke bewaker op deze site. Als je voor alle mensen evenveel respect toont, kan je ook op hen rekenen bij een noodgeval.” Pierre, niet vies van een grap, toont ondertussen het promofilmpje van het Autosalon, waarin hij samen met autoliefhebster Tanja Dexters in een geblokkeerde lift is verzeild geraakt. Onder het goedkeurend oog van Koning Albert II.

12:30 Lunchen met het hele team

Tijd voor de lunch. In twee shifts, want nu heerst de regel ‘time is money’. Pierre: “Ons vaste team bestaat uit een 20-tal mensen. Ik vind het belangrijk dat we samen lunchen. Zo creëer je een sfeer waarbij iedereen voor elkaar door het vuur wil gaan.” Even later verschijnt een smakelijke taart op tafel, want een van de werknemers is jarig. Hier wordt hard gewerkt, maar ook veel gelachen. “Pierre, weet je vrouw dat je samen met Tanja Dexters in de lift zat?”

11:00 & 15:30 Op inspectieronde door de paleizen

Het krioelt van de werklui in de hallen. Momenteel werken er 3.000 vakmannen, tijdens het Autosalon zijn er dagelijks 9.000 m/v in de weer. Elke constructeur wil uitblinken met de mooiste stand: er wordt getimmerd en gebouwd van 7 tot 21 uur, maar wie in tijdsnood komt, kan 24 uur op 24 doorwerken. Pierre: “We checken nu of alles veilig en netjes verloopt.” Zijn woorden zijn nog niet koud of hij stoot op een hoop afval. “Dit moet zo snel mogelijk in een van onze afvalcontainers. Anders is dit weggegooid geld.” Elke dag krijgt hij een veiligheidsrapport van Vinçotte met verbeterpunten.

24:00 In de fauteuil met Steve Jobs

Vanaf 21 uur daalt de rust weer neer over de hallen. Pierre drinkt een aperitief met de collega’s, maar blijft nadien nog doorwerken tot 24 uur. Dan pas gaat de riem eraf en ontspant hij zich met de biografie van Steve Jobs, of met een boek over ‘corporate finance’, voor hij gaat slapen. “Je ziet, ik heb hier alles: een bed, een douche, een internetverbinding en een fauteuil om in weg te zakken.”

Tekst en foto’s Sam De Kegel