Dossier bedrijfswagens: alles wat je nog moet weten!

Deze week vindt in het Heizelpaleis in Brussel de 89e editie van het autosalon plaats. Dit is meteen ook hét moment om het te hebben over bedrijfswagens. Hoe zit het met de belastingen en wat als je een ongeval hebt met je bedrijfswagen?

1. Voordelig, maar niet gratis!

Een bedrijfswagen is een voordeel waarover niet elke werknemer beschikt. Samen met een tankkaart, kan het je familiale budget van een belangrijke uitgave verlichten. Maar vergeet niet dat je belast wordt op dit voordeel. Belast?

Inderdaad, sinds het begin van januari zijn er nieuwe barometers in werking getreden voor de fiscale aftrekking van auto’s. Deze verschillen in functie van hoeveel CO2 je uitstoot en de gemiddelde afstand tussen woon-en-werkverkeer (enkele rit). Via onze Car Tax Calculator kun je trouwens vergelijken met andere merken en modellen en kom je te weten welke auto's het voordeligst zijn.

2. Enkele gebruiksregels

Mag ik op gezinsvakantie gaan met mijn bedrijfswagen? Mag ik het voertuig lenen? Wat als ik een ongeluk heb buiten de werkuren? Deze gids geeft een antwoord op je  vragen. Maar vergeet toch ook niet de 'car policy’ te lezen van je bedrijf. Dit document staat aan de basis van de rechten en plichten van de werknemer en werkgever in verband met dit onderwerp.

3. Bedrijfswagen: ook een voordeel voor bedrijven

Voor een bedrijf is het minder duur om een bedrijfswagen aan te bieden aan zijn werknemers dan om hun loon te verhogen. Reden hiervoor is dat de kosten die samenhangen met een bedrijfswagen fiscaal aftrekbaar zijn.

4. De indeling van de bedrijfswagens

Naar aanleiding van onze ‘Grote Salarisenquête 2010’, hebben de onderzoekers ook gekeken naar de extralegale voordelen en in het bijzonder ook naar de bedrijfswagen. Vacature Magazine maakte een overzicht van de 10 sectoren in België waar je het vlotst een bedrijfswagen krijgt.  

5. Enkele mogelijke situaties bij het gebruik van een bedrijfswagen

- Ik veroorzaak een ongeval in dronken toestand. Draai ik zelf op voor de kosten?
- Moet de werkgever de winterbanden van je bedrijfswagen betalen?
- Mag mijn baas mijn bedrijfswagen terugeisen?
- Is er een verschil qua belasting als ik ook een tankkaart krijg?
- Mag ik van model veranderen?