Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De postume inkomsten van Whitney Houston

De tragische dood van de diva ligt ondertussen al enige weken achter ons. Hoewel ze veel te vroeg overleed, blijft de eerste wet in showbizz altijd gelden: the show must go on. En dus draait het merk ‘Whitney Houston’ bijzonder goed. Hoeveel zal dat allemaal opbrengen?

Geen enkele evenement in het leven van een artiest genereert meer airplay of persaandacht dan … zijn of haar dood. Vaak schieten na de dood van een artiest de verkoopscijfers recht omhoog: zo kende de verkoop van ‘Het Verdriet van België’ begin 2008 een echte piek na de dood van Hugo Claus en Michael Jackson werd opnieuw extreem populair na zijn overlijden in 2009.

Michael Jackson

Sinds zijn dood, nu al bijna drie jaar geleden, genereerde Michael Jackson ongeveer een half miljard dollar inkomsten. Volgens het zakenmagazine Forbes zullen de opbrengsten van La Houston niet kunnen tippen aan die van de wijlen King of Pop.

De hoofdreden daarvoor is dat Whitney geen singer-songwriter was, maar een uitvoerder. Haar grootste hit, I Will Always Love You, was bijvoorbeeld een cover van Dolly Parton. Wanneer het lied op de radio passeert zijn de auteursrechten dus voor Parton. Whitney strijkt er wel royalty’s voor op.
Bovendien liet Michael Jackson een hoop onuitgegeven nummers na, die voor verse inkomsten kunnen zorgen voor zijn nabestaanden. Whitney, daarentegen, liet geen nieuwe muziek na.

Tijdens de eerste zes maanden die volgden op de dood van Michael Jackson liep de verkoop aan een rotvaart. Hij verkocht 8 miljoen platen in de VS, en tussen de 20 en 30 miljoen albums in de rest van de wereld. Volgens de Amerikaanse Nielsen-ratings verkocht Whitney Houston meer albums in de week na haar dood dan in heel het jaar 2011. De dag na haar dood gingen 64.000 exemplaren van ‘Whitney: The Greatest Hits’ over de toonbank.

Merchandising

De diva was ook actrice. Haar bekendste rol speelde ze zonder twijfel in ‘The Bodyguard’, aan de zijde van Kevin Costner in 1992. Maar misschien zit het grootste kassucces er nog aan te komen: er wordt flink wat buzz gecreëerd rond de film Sparkle, die verwacht wordt in augustus. Deze remake van een prent uit 1976 met Whitney in de hoofdrol zou wel eens een groot succes kunnen worden.

De familie van de overleden ster besliste om de foto’s en video’s die op de begrafenis werden gemaakt te verkopen aan de pers. Zij zijn niet de enige die munt willen slaan uit het overlijden: de ex-man van Whitney, Bobby Brown, waarmee ze van 1992 tot 2007 getrouwd was, wil een boek publiceren over hun huwelijk. Waarschijnlijk komt deze gegarandeerde bestseller er niet zonder slag of stoot, want bij zijn scheiding tekende de man een geheimhoudingsclausule.

Binnenkort zullen ook een jurk en oorbellen die ze droeg in The Bodyguard geveild worden. De ‘relikwieën’ zullen waarschijnlijk een mooie som opbrengen.