De portemonnee van Thomas Vanderveken

Hij begon zijn mediacarrière bij Jimtv en presenteert nu op radiozender Klara. Hoe ziet de portemonnee van Thomas eruit? Waar geeft hij zijn geld aan uit?

“Sinds kort ben ik voor een deel zelfstandige, daar hou ik wel van. Ik ben niet bang om mijn job te verliezen,maar ik ben dan ook geen 58 en heb een baan in een relatief veilige sector. Ik doe aan pensioensparen, en dat is het zo wat, op een klein beleggingsfonds met kapitaalsgarantie na. Ik ben helemaal niet bezig met beleggen: daar ben ik dezer dagen blij om. Wel wil ik de komende maanden graag een huis kopen, vooral uit financiële overwegingen. Ik woon graag waar ik nu huur, maar toch merk ik dat het maar half ‘mijn thuis’ is. Ik koop er geen gordijnen, schilder niet en modder aan met IKEA-meubelen. Zo blijft m’n leven voor een stuk ‘on hold’ staan.”

Ultieme droom: vleugelpiano

 “Een big spender ben ik niet, hoewel ik het niet erg vind om samen met mijn vriendin te gaan shoppen. Heel occasioneel koop ik een duur kledingstuk, een exclusieve designertrui, bijvoorbeeld. Maar als het gaat over reizen of eten, kijk ik nooit naar de centen. Niet dat ik reis in luxe, maar ik reis graag en veel. Ook restaurantbezoek is wekelijkse kost. Geen driegangenmenu’s met aangepaste wijnen, maar het moet wel lekker zijn. Ik doe altijd mijn best om een goed cadeautje te vinden voor iemand. Als ik iets zie wat me perfect lijkt, koop ik het meteen, en het gaat in de ‘cadeaukast’. Soms ligt het er zo lang, dat ik het alweer vergeten ben op het moment dat de bestemmeling jarig is. Ooit wil ik terug een vleugelpiano. Ik heb er een tijdje één gehad toen ik op kot zat: dat was geweldig. Maar de piano zal moeten wachten tot ik mijn eigen huis gekocht heb."

Werkpaard

“Gesteld dat ik kon rentenieren, zou ik zeker blijven werken. Maar misschien wel aan een iets rustiger tempo. Ik zou wel heel graag ooit terug studeren. Mijn vriendin, die actrice is, is terug aan het studeren geslagen: criminologie. Daar ben ik stikjaloers op. Langs de andere kant ben ik blij dat ik nu kan werken zonder de druk van het studeren erbij. Muziekstudies zijn ontzettend intensief: je bent toch al snel zes tot acht uur aan het studeren, buiten de schooluren. Ik moest tijdens mijn jaren op het conservatorium heel streng zijn voor mezelf: “Sorry, ik kan vrijdagavond niet laat blijven, want ik moet vroeg op om te studeren”. Dat soort opofferingen heb ik nu wel even gehad.”

Tekst: Ann Lemaître