De portemonnee van Sabine Appelmans

Copyright: vrt - Bart Musschoot

“Ik ben iemand die altijd spaart, zelfs als kind al: mijn ouders hebben me dat zo geleerd. Zotte aankopen of impulsief koopgedrag zijn niet aan mij besteed: ik weet dat mensen hard moeten werken voor hun geld. Natuurlijk heb ik het geluk dat ik met mijn tenniscarrière flink wat geld verdiend heb. Of ik daarom ‘binnen’ ben voor de rest van mijn leven?

Dat betwijfel ik. Er gaat toch een hoop geld naar vaste kosten aan het huis. Bovendien heb ik twee zonen, die later misschien willen studeren. Het hangt er dus vanaf wat ik nog wil doen in mijn leven. Als ik wil rentenieren, zou ik wel héél eenvoudig moeten leven. Het mooie is dat het geen ramp is als ik eens enkele maanden zonder werk zit. Geld is zeker niet mijn eerste motivatie om te werken: ik werk gewoon heel graag.”

H & M

“Waaraan ik graag geld besteed? Een mooi huis is belangrijk voor mij. Daar droomde ik al jaren van, nu heb ik eindelijk die ‘thuis’ gevonden. En verder kan ik probleemloos geld spenderen aan lekker eten, feestjes met vrienden en goede wijn. Op reis gaan mag ook wat kosten: hoe verder en avontuurlijker, hoe liever. Maar momenteel houden we het bij kindvriendelijke vakanties. Kleding hoeft niet duur te zijn. Duurdere stukken koop ik in de solden, maar ik ben ook tevreden met iets moois uit de H & M, Zara of Mango.”

Pensioensparen

“De crisis maakt me alvast nog wat voorzichtiger. Als ik vorig jaar een mooie designstoel zag, zou ik die zeker gekocht hebben: nu laat ik hem staan. Mijn auto is vijf jaar oud en dus afgeschreven, maar ik wacht toch nog even om een nieuwe te kopen. Serge en ik zijn beiden zelfstandigen: we kunnen niet ontslagen worden, maar lopen wel het risico om minder werk te krijgen. We doen ook aan pensioensparen en beleggingen, dus we hopen dat deze crisis niet al te lang meer duurt.”