De portemonnee van Leah Thys

"Als actrice kun je in dit land niet rijk worden: dat is iets waar ik me heb bij neergelegd." Waar geeft actrice Leah Thys haar geld aan uit?

Er is maar één land in Europa waar je je rechten als acteur moet afstaan. Aan al de herhalingen van 'Thuis' verdienen we dus geen cent. Een film of serie mag vijftig keer worden verkocht, de acteur wordt maar één keer betaald.

Armani

Waar ik flink wat geld aan kan spenderen, is aan lekker eten. En aan dingen voor in mijn interieur: spullen die me warmte verschaffen of gezelligheid creëren. Ik heb bijvoorbeeld een zwak voor antiek: als ik mezelf niet in de hand hou, zou ik me daar helemaal aan te buiten gaan. Ik hou ook van mooie kleren, maar die hoeven niet duur te zijn. Het màg ook wel: ik hou van ontwerpers als Armani, Kenzo of Laura Ashley. Op dat vlak ben ik een gewoontedier, de nieuwste mode interesseert me niet. Maar ik kan helaas niet elke dag Armani betalen: het mag dus evengoed een mooi tweedehandsstuk zijn.

Maandagsauto

Aan een auto weiger ik nog veel geld uit te geven: ik rij steevast met bescheiden tweedehandsauto’s. Ooit kocht ik een splinternieuwe knalrode wagen. Maar die heb ik na welgeteld één jaar weer van de hand moeten doen. Het was wat je noemt een ‘maandagsauto’: om de haverklap moest ik ermee naar de garagist hollen, voor alweer een ander mankement. Sindsdien krijg je mij geen nieuwe auto meer verkocht.

Afwisseling

Aangezien ik graag op veilig speel, doe ik aan pensioensparen. Hoewel ik daar geen al te hoge verwachtingen van heb, maar wat moet je anders doen? Je kan het maar proberen. Met het ouder worden vind ik een vast inkomen steeds belangrijker. Ik heb mijn jaren als freelancer gehad. Vandaag ben ik tevreden met mijn job bij ‘Thuis’: Marianne is ook een personage waar je wat mee kan doen. Bovendien heb ik voldoende afwisseling doordat ik mijn job als actrice combineer met lesgeven aan het Conservatorium in Brussel. Toen ik bij ‘Thuis’ begon, zijn daar afspraken over gemaakt. Ik hoef niet alle dagen naar de set in Leuven, zodat ik het kan combineren met mijn werk als lesgever. En omgekeerd houdt men bij het Conservatorium rekening met de uren waarop ik moet draaien voor ‘Thuis’. Het zijn twee totaal verschillende jobs, maar ik doe ze even graag.