De portemonnee van Frieda Van Wijck

Hoe belangrijk is geld in het leven van Frieda Van Wijck? Waar geeft ze haar centen met plezier aan uit? En wat vindt ze pure verspilling?

Pensioensparen

“Een vast inkomen is belangrijk voor mij. Ik heb graag genoeg geld om de rekeningen te kunnen betalen. Ik begrijp volkomen dat mensen die werkloos zijn wel eens scheef staan van de stress: dat gevoel is slopend.  Ik doe sinds het systeem bestaat aan pensioensparen. Ik kocht vrij laat een eigen appartement: daarvoor betaal ik nog een lening af. Mijn eigendom beschouw ik ook als een extra pensioen. Tegen mijn 65ste is het afbetaald en heb ik op z’n minst een dak boven mijn hoofd.”

Boeken en eten

“Heel wat geld gaat op aan boeken en eten. Ik ga tot twee keer per week uit eten. Ik trek bijvoorbeeld graag naar Couvert Couvert in Egenhoven, een restaurant met één ster. Voor een lunchmenu betaal je er 30 tot 35 euro. Dat vind ik een schappelijke prijs voor een sterrenrestaurant. In sommige middenklasresto’s betaal je evenveel voor minder lekker eten.”

Stokoude Nokia

“Nieuwe gadgets zijn niet zo aan mij besteed: het is vaak een technologie waar ik niet meer bijkan, dus ik geef er ook geen geld aan uit. Mijn gsm is een stokoude Nokia, maar hij werkt nog uitstekend. Ik heb wèl een LCD-scherm thuis, maar dat is gewoon omdat de vorige televisie stuk was.”

Heimwee naar Citroën Dyane

“Aan kleding gaf ik vroeger met plezier geld uit, maar dat ‘wilde winkelen’ met impulsieve aankopen is stilaan voorbij. Na een uurtje slenteren begint mijn rug te zeuren. Ik ga meestal naar één winkel, de Inno bijvoorbeeld, en koop daar alles wat ik nodig heb. Om mijn rug een plezier te doen heb ik twee jaar geleden ook een andere auto gekocht. Sindsdien rijd ik met een Berlingo. Daar zit je comfortabel in èn je kan er flink wat instouwen. Mijn lievelingsauto was de Citroen Dyane. Die maken ze vandaag niet meer. Van mijn laatste Dyane heb ik met pijn in het hart afscheid genomen.”

Tekst: Ann Lemaître - Foto: vrt-Phil Deprez

Lees ook
- Wat zijn de sleutelmoment in de carrière van Frieda Van Wijck?
- Hoe ziet haar cv eruit?