De beste manier om opslag te vragen

Werk je nu al even aan hetzelfde loon, terwijl je steeds meer verantwoordelijkheid hebt? Vind je dat het tijd is voor een loonsopslag? Opslag vragen, doe je altijd wel een beetje met knikkende knieën, want werkgevers staan er meestal niet voor te springen. Of je het krijgt, hangt af van vele factoren.

 

Zo sleep je dat extra loon in de wacht:

1. Toon hoe succesvol je bent.

Een loonsverhoging is een werk van lange adem. Hou bij wat je gerealiseerd hebt en tracht je successen te onderbouwen met cijfers. Hoe meer je kan voorleggen en hoe beter je voorbereiding, hoe steviger je in je schoenen staat. Heb je boven de verwachtingen gepresteerd? Des te beter. Als je belangrijke doelstellingen niet hebt gehaald, kan je beter niet aan het gesprek beginnen.

 

2. Probeer een win-win situatie te creëren.

Opslag vragen zal moeilijker zijn als het gesprek een negatieve bijklank krijgt. Als je werkgever ook een goed gevoel heeft bij de deal, zal je veel meer binnenhalen.

 

Geen opslag gekregen. Wat nu?

De kans bestaat dat je een blauwtje loopt wanneer je om opslag vraagt. Lig er niet van wakker, want ook al heb je niet je doel bereikt, sleep je misschien wel iets anders in de wacht.

 

1. Waarom?

Probeer te achterhalen wat de reden is dat je geen opslag kreeg. Misschien kom je te weten dat je werkgever de collega wil vervangen die het bedrijf recent verliet. Zo hoef jij in de toekomst het extra werk misschien niet meer te doen. Hoewel je dacht dat je er goed aan deed om je als vrijwilliger op te geven voor het extra werk, was dat niet wat je werkgever eigenlijk nodig had. Begrijpen hoe de beslisser de situatie ziet, zal je dus een beter beeld geven van wat achter de beslissing zit en kan je uiteindelijk helpen om sneller te verkrijgen wat je wilt.

 

2. Vraag een fraaiere functietitel

Als je naast opslag grijpt, kan je je werkgever nog altijd vragen om een ronkende titel op je visitekaartje. Later kan het je een hoger loon opleveren. Een fraaie functietitel staat immers goed op je cv en zo kan je bij je volgende carrière zet makkelijker opslag afdwingen.

 

3. Flexibele uren

Als je werkgever je in plaats van opslag flexibele uren aanbiedt, is dat zeker het overwegen waard. Time is money, wordt wel eens gezegd. Als je je uren zelf kan kiezen, kan je je leven indelen naar je eigen ritme.

 

4. Zorg voor een belofte

Als je werkgever belooft om je in de toekomst wel opslag te geven, zorg er dan voor dat hij die zeker respecteert. Plaats de datum in je kalender en zorg ervoor dat je werkgever die ook zeker niet uit het oog verliest. Het is niet omdat je de opslag nu niet kreeg, dat je het nooit zal krijgen.

 

Wanneer vraag je opslag?

Het is misschien een cliché, maar ook in dit geval is timing alles. We zetten een aantal slechte en goede momenten op een rijtje.

 

Beter niet…:

…als het economisch slecht gaat met het bedrijf. De kans is klein je opslag zal krijgen wanneer je net vernomen hebt dat het bedrijf in slechte papieren zit. Natuurlijk kan je niet jarenlang aan een te laag loon werken omdat het bedrijf het slecht doet. Schat het juiste moment dus goed in.

…tijdens het evaluatiegesprek. Werkgevers willen tijdens het evaluatiegesprek niet spreken over je salaris, maar wel over je prestaties. Bovendien heeft je werkgever al lang beslist waar hij naartoe wil met jou. Probeer het gesprek over loon een drietal maanden op voorhand in te plannen.

…elke week opnieuw. Wanneer je een negatief antwoord kreeg, is het niet het beste idee om elke week of elke maand opnieuw opslag te vragen. Je laat er beter wat meer tijd over gaan om te slagen in je opzet.

 

Beter wel…:

…bij de start van een groot project. Een nieuw project zal waarschijnlijk extra inspanningen van je vragen, zoals extra overuren maken, meer flexibiliteit, weekendwerk of meer verplaatsingen. Op dat moment kan je best wel even polsen bij je werkgever of daar niets tegenover kan staan. Toon wel dat je gemotiveerd bent om het project te doen slagen.

…wanneer een headhunter of concurrent je benadert. Je ligt goed in de markt en hebt een interessant profiel voor andere bedrijven. Dan is de kans groot dat een headhunter of concurrent je probeert te stelen van je huidige werkgever. Op zo’n moment heb je natuurlijk het perfecte argument om opslag te vragen. Het feit dat je dit bespreekt met je baas, toont dat je loyaal bent. Dat mag best beloond worden.

…wanneer je loon niet meer overeenstemt met je werk. Je functie of jijzelf evolueren na verloop van tijd. Het kan zijn dat je bij de start van deze job dus een eerlijk loon kreeg, maar dat er sindsdien veel is veranderd. Misschien doe je zelfs het werk van twee door besparingen of een ontslag. In dat geval is het tijd om actie te ondernemen. 

 

Lees ook: