De best betaalde Belgische voetballers

De play-offs van de Jupiler Pro League staan voor de deur. Lokeren – Zulte-Waregem opent het eindspel van onze eerste klasse.

Anderlecht staat op dit moment aan de leiding van het klassement met 34 punten, maar wordt op de hielen gezeten door Zulte-Waregem met 32 punten. Genk en Club Brugge volgen op een afstand(je).

Het Nieuwsblad stelde een ander klassement samen: dat met de best betaalde voetballers uit onze vaderlandse competitie.

Mbokani, de best betaalde

Met vier spelers in de top tien heeft Anderlecht duidelijk de best betaalde spelers in zijn gelederen. De spelers van Club Brugge hoeven duidelijk ook niet te klagen: zij bezetten drie plaatsjes in de top tien.

Dieumerci Mbokani (27) trekt de lijst. De Gouden Schoen van 2013 verdient 1,8 miljoen euro per jaar. Daarbij moeten we nog wedstrijdpremies en sponsoring tellen. Volgens La Dernière Heure krijgt Mbokani 250.000 euro per jaar om Nike te promoten.

De top tien

 

Speler

Club

Jaarlijks bruto salaris (in euro)

1

Dieumerci Mbokani

Anderlecht

1,8 miljoen

2

Milan Jovanovic

Anderlecht

1,7 miljoen

3

Lucas Biglia

Anderlecht

1,5 miljoen

4

Carlos Bacca

Club Brugge

1,25 miljoen

5

Mémé Tchité

Club Brugge

1,2 miljoen

6

Tom De Sutter

Anderlecht

1,1 miljoen

7

Vadis Odjidja-Ofoe

Club Brugge

1 miljoen

8

Jelle Van Damme

Standard

1 miljoen

9

Jelle Vossen

Genk

1 miljoen

10

Elyaniv Barda

Genk

0,95 miljoen

Fiscaal regime

Bovendien genieten de voetballers van een gunstig fiscaal regime. Trudo Dejonghe, sporteconoom, legt het uit in Het Nieuwsblad: "Omdat ze een korte en risicovolle carrière hebben moeten bijvoorbeeld voetballers boven de 26 jaar maar 33 procent afdragen aan de belastingen terwijl dat anders tot vijftig procent is in België. Voor jonge voetballers is het regime zelfs nog beter." Dejonghe voegt ook toe dat de spelers een percentage afstaan aan een pensioenfonds, dat ze op hun 35ste kunnen opnemen.

Beroepssporters betalen bovendien slechts een forfaitair bedrag aan RSZ, in tegenstelling tot de 'normale' werknemer die 13,07 procent van zijn brutoloon afstaat.