De Laatste Ronde: hoeveel verdiende Clouseau de voorbije jaren?

Deze maand staat Clouseau voor de -voorlopig- laatste keer in het Sportpaleis. Onder de toepasselijke titel ‘De Laatste Ronde’, gooien ze na 11 jaar Sportpaleis de handdoek in de ring. Hoeveel houden de broers over aan hun muzikale avontuur?

In 1984 wordt Clouseau opgericht. Pas enkele jaren later begint het échte muzikale avontuur als ze door het publiek ontdekt worden op het Leuvense stadsfestival Marktrock. Hun eerste single Brandweer kent geen groot succes, maar vooral met de single Anne scoren ze een hit in België en Nederland. De trein is vertrokken.

Sportpaleis

Sinds 2001 zijn de gebroeders Wauters en hun achterban jaarlijks te bewonderen in het Sportpaleis. Wat begint met twee concerten in december, wordt jaren nadien de Clouseaumaand genoemd in het Sportpaleis. Enkele jaren na hun concertdebuut, in 2007, mogen ze zich voorbereiden op maar liefst 18 concerten in de Antwerpse muziektempel. Reken maar eens uit: tickets kosten tussen de 18€ en 38€, terwijl ze op dit moment (2010) al voor ongeveer 1600.000 mensen hebben opgetreden.

Het hoogste aantal bezoekers wordt in 2007 opgemeten. Maar liefst 251.835 bezoekers zakken dat jaar af naar het Sportpaleis. Voor de broers betekenen de concerten een mooie eindejaarspremie.

Het succes werkt in twee richtingen. Want dankzij de grote bezoekersaantallen van de Clouseaufans, kan de Antwerpse concertzaal zich in de periode 2007-2008 tweede noemen in de Billboardranking van populairste concertzaal ter wereld.

6,3 miljoen euro omzet

In 2003 laat de Vlaamse popgroep het Sportpaleis maar liefst veertien keer vollopen. Dit wil zeggen dat er 246,612 bezoekers genieten van hun concert. Hierdoor kennen ze een omzet van 6,3 miljoen euro. Met dit gigantische cijfer staan ze dat jaar op de achtste plaats in de boxscores van Billboard. Deze lijst van het Amerikaanse muziekblad Billboard ordent concerten naar gelang de omzet die op één plaats gerealiseerd wordt.

Vennootschappen

De broers Wauters zijn slim: op aanraden van boekhouders hebben ze hun tegoeden in vennootschappen gestopt, dat berekende financieel expert Thierry Debels in het weekblad Primo. In 1990 richt Koen Wauters de CVBA Zigeuner op. Drie jaar later, in 1993, richt Kris Wauters KRW Producties op. Met ongeveer 30% aan te betalen belastingen houdt Koen eind 2008 ongeveer 1,4 miljoen euro over.

Natuurlijk zijn hun inkomsten niet alleen afkomstig van hun muzikale carrière. Zo heeft Koen Wauters al heel wat tv-programma’s gepresenteerd en schrijft Kris af en toe nummers voor andere groepen en zangers. 

Foto: Jan & Peggy via flickr.com