De 5 rijkste showbizzsterren en hun salaris

Ze mogen al een jaartje ouder zijn, het gaat Oprah Winfrey, Madonna en Steven Spielberg nog altijd duidelijk voor de wind. In het wereldje van glitter en glamour voeren zij de ranglijst van grootverdieners aan. Hoeveel mochten ze het voorbije jaar op hun rekening schrijven?

1. Oprah Winfrey: 275 miljoen dollar

- Bekend van: The Oprah Winfrey Show, een succesvolle talkshow op de Amerikaanse televisie die al loop sinds 1986. Oprah kondigde aan er in 2011 mee te stoppen. In datzelfde jaar wil ze in samenwerking met Discovery Communications een eigen tv-station beginnen, The Oprah Winfrey Network (OWN).
- Dankt haar rijkdom aan: Haar eigen productiehuis en haar driejarencontract met XM Satellite Radio (goed voor 55 miljoen dollar per jaar). Ze zou een vermogen van 2,3 miljard dollar hebben.

2. George Lucas: 170 miljoen dollar

- Bekend als: Producer-regisseur van Star Wars en Indiana Jones. Zijn eerste grote succes scoorde hij al in de jaren 70 met zijn tweede film: American Graffiti. Steven Spielberg is een van zijn beste vrienden.
- Dankt zijn rijkdom aan: Zijn eigen filmmaatschappij: Lucasfilm Ltd (vroeger zat ook de bekende animatiestudio Pixar hieronder) en de auteursrechten op onder andere Star Wars. Lucas zou een vermogen van 3 miljard dollar hebben.

3. Steven Spielberg: 150 miljoen dollar

- Bekend als: Producer-regisseur van blockbusters als E.T., Indiana Jones en Jurassic Park, maar ook van Schindler's List en Saving Private Ryan. Hij won twee keer een Oscar voor beste regisseur. Momenteel werkt hij onder andere aan een trilogie over Kuifje.
- Dankt zijn rijkdom aan: Zijn DreamWorks-studio die hij samen met Jeffrey Katzenberg and David Geffen oprichtte. Zijn vermogen wordt geschat op 3 miljard dollar.

4. Madonna: 110 miljoen dollar

- Bekend als: Zangeres en actrice. De vijftigjarige queen of pop brengt al sinds de jaren 80 met de regelmaat van de klok een nieuwe album uit: van Like a Prayer over Ray of Light tot Confessions on a dancefloor. Ze slaagt er telkens in zichzelf her uit te vinden, en gaat de controverse niet uit de weg.
- Dankt haar rijkdom aan: Haar albums. Volgens Warner Bros Records verkocht ze er al meer dan 200 miljoen. Ze zou de beste verkopende vrouwelijke artieste aller tijden zijn. Ook haar tournees blijken heel winstgevend: haar laatste concertenreeks bracht 280 miljoen dollar in het laatje.

5. Tiger Woods: 110 miljoen dollar

- Bekend van: Zijn succesvolle golfcarrière en zijn vele nachtelijke escapades met tal van bloedmooie vrouwen.
- Dankt zijn rijkdom aan: Zijn talrijke golftitels. In september vorig jaar won Woods de prestigieuze FedEx Cup. De titel leverde hem 10 miljoen dollar op. Ook zijn eigen bedrijf Tiger Woods Design is bijzonder lucratief. Zo is hij momenteel druk doende met de aanleg van golfterreinen in Dubai, Mecixo en de VS. Zijn grootste inkomsten haalt hij uit zijn sponsorcontracten. De allergrootste is Nike: Woods ontvangt 30 miljoen dollar per jaar dat hij voor de sportschoenenfabrikant opdraaft. Zijn vermogen wordt geschat op 1 miljard dollar per jaar. Hij is daarmee een van de rijkste topsporters.

Voor de volledigheid: Forbes baseerde zich voor haar ranglijst op de inkomsten uit entertainment tussen juni 2008 en juni 2009. Kosten voor management, agent en advocaten werden nog niet afgetrokken.

Tekst: Hermien Vanoost - Foto: Robson Silva
Bron: Forbes.com