De 5 best betaalde politici ter wereld

Met de regelmaat van de klok laait het debat op over de lonen in de publieke sector, in het bijzonder die van politici en overheidsmanagers. Maar hoeveel krijgen de best betaalde politici ter wereld? Een overzicht.

1. Lee Hsien Loong

Lee Hsien LoongVan 2008 tot 2012 verdiende Lee, de eerste minister van Singapore, een jaarloon van 3,87 miljoen Singaporese dollar (2,37 miljoen euro). In januari vorig jaar werd zijn salaris met 25% verminderd, tot 3,1 miljoen Singaporese dollar (1,89 miljoen euro).

Dat maakt van hem met ruime voorsprong nog steeds de best betaalde politicus ter wereld.

 

2. Leung Chun-ying

Leung CYSinds midden 2012 staat Leung aan het hoofd van de stadstaat Hongkong, een functie die hem ruim 620.000 dollar per jaar oplevert (465.000 euro). Hij volgde in juli vorig jaar Donald Tsang op, die beschuldigd van corruptie zijn ambt verliet.

Momenteel gaat de 'chief executive' van Hong Kong door moeilijk vaarwater: zijn populariteit staat uitzonderlijk laag en hij overleefde vorige week nog een afzettingsprocedure. Voor zijn politieke carrière was hij erg succesvol in de immobiliënsector.

3. Julia Gillard

Julia GillardOp de derde plaats vinden we de enige vrouw uit deze lijst, de Australische eerste minister Julia Gillard. Ze verdient 495.430 Australische dollar per jaar (391.000 euro). Vorig jaar werd haar salaris nog opgetrokken met drie procent.

Voor ze eerste minister werd was ze minister van onderwijs en werk ('Minister for Education, Employment and Workplace Relations').

4. Raila Odinga

Raila OdingaDe vierde best betaalde politicus ter wereld is Raila Odinga, eerste minister van Kenia. Met een jaarsalaris van 427.886 dollar (320.500 euro) verdient hij bovendien 240 keer meer dan het gemiddelde inkomen in zijn land.

Odinga, wiens vader ooit vice-premier was, werd verkozen in 2007 maar werd pas in 2008 ingezworen nadat een rivaliserende partij eveneens de overwinning opeiste.

5. Barack Obama

Barack ObamaDe president van de Verenigde Staten, Barack Obama, heeft een jaarlijks loon van 400.000 dollar (300.000 euro). Bovenop dat loon krijgt hij ook een belastingvrije vergoeding van 50.000 dollar (37.500 euro) om ambtsgerelateerde uitgaven mee te doen.

Hij krijgt ook enkele extralegale voordelen, zoals het gebruik van het Witte Huis in Washington en het buitenverblijf Camp David in Maryland. Hij heeft ook een gepantserde wagen, twee Boeings en een helikopter ter beschikking.

Bron: Huffington Post, The Economist

Foto's: Jordan Tan / Shutterstock.com; Yuyu / Wikimedia Commons, Asianet-Pakistan / Shutterstock.com; World Economic Forum / Flickr; spirit of america / Shutterstock.com