De 25 best verdienende muzikanten van 2012

Naar jaarlijkse gewoonte publiceerde zakenblad Forbes ook nu weer zijn lijst met best verdienende muzikanten. De artiest die tussen mei 2011 en mei 2012 het meeste geld wist binnen te rijven was verrassend genoeg niet de internethype PSY, Lady Gaga of een andere klepper uit de hitparade, maar oudgediende Dr. Dre.

1. Dr. Dre: 110 miljoen dollar

De rapper/producer dankt zijn inkomen van vorig jaar niet aan een nieuwe plaat – zijn langverwachte comebackalbum ‘Detox’ laat immers nog altijd op zich wachten – maar vooral aan zijn populaire merk van koptelefoons ‘Beats By Dre’. Hij verdiende 100 miljoen toen koptelefoonfabrikant HTC 51% van de aandelen van zijn bedrijf opkocht

2. Roger Waters: 88 miljoen dollar

De voormalige Pink Floyd-bassist is bezig aan een lucratieve tournee waarin hij de legendarische plaat ‘The Wall’ integraal speelt. Volgens Billboard Boxscore bracht die concertreeks tussen november 2011 en may 2012 alleen al 131 miljoen dollar op.

3. Elton John: 80 miljoen dollar

Nog een oudstrijder uit de muziekbusiness. De ‘Rocketman’ speelde in de afgelopen twaalf maanden meer dan honderd concerten, waaronder een lange reeks in Las Vegas. Zijn animatiefilm ‘Gnomeo and Juliet' bracht 200 miljoen op. 2013 belooft ook mooi te worden, dan verschijnt immers zijn dertigste solo-album.

4. U2: 78 miljoen dollar

Vorig jaar nog op 1, maar nu hun records brekende 360-tour afgelopen is, zakt het Ierse viertal terug in de lijst.

5. Take That: 69 miljoen dollar

De reünie van deze Britse boyband bracht goed op. Zo speelden ze acht uitverkochte concerten in het Wembley Stadium in Londen, goed voor een opbrengst van 61 miljoen dollar. Hun andere optredens in Europa deden de rest.

6. Bon Jovi: 60 miljoen dollar

Ook deze stadionrockers uit New Jersey hebben er een tournee opzitten. Het geld dat ze daarmee verdienden is nog altijd meer dan wat zogenaamd bekendere sterren als Kim Kardashian, Lil Wayne en Kate Moss tesamen verdienen.

7. Britney Spears: 58 miljoen euro

Haar jongste album, ‘Femme Fatale’, haalde platina in de VS. Daarnaast rijfde de popdiva, die duidelijk aan een comeback bezig is, de miljoenen binnen met sponsordeals en een eigen parfumlijn.

8. Paul McCartney: 57 miljoen dollar

Macca speelde in de voorbije twaalf maanden drie dozijn concerten, waaronder een legendarische show tijdens de uitreiking van de Grammy’s. Uiteraard rolt het geld ook nog steeds vlot binnen via de royalties van zijn Beatles- en solowerk.

9. Taylor Swift: 57 miljoen dollar

Bij ons is ze nog niet echt doorgebroken, maar dat belet deze countrychanteuse niet om op tournee 1 miljoen dollar per avond te verdienen. Van haar jongste album, Red, werden in één week tijd 1,2 miljoen exemplaren verkocht.

10. Justin Bieber: 55 miljoen dollar

De Canadese hartenbreker is de benjamin in deze lijst. Niet alleen gaat zijn muziek en merchandising vlot van de hand, hij dankt zijn inkomen ook aan zijn aandelen in startups als Tinychat, Stamped en Spotify.

De rest van het peloton:

 1. Toby Keith: 55 miljoen dollar
 2. Rihanna: 53 miljoen dollar
 3. Lady Gaga: 52 miljoen dollar
 4. Foo Fighters: 47 miljoen dollar
 5. Diddy: 45 miljoen dollar
 6. Katy Perry: 45 miljoen dollar
 7. Kenny Chesney: 44 miljoen dollar
 8. Beyoncé: 40 miljoen dollar
 9. Red Hot Chili Peppers: 39 miljoen dollar
 10. Jay-Z: 38 miljoen dollar
 11. Coldplay: 37 miljoen dollar
 12. Adele: 35 miljoen dollar
 13. Kanye West: 35 miljoen dollar
 14. Michael Bublé: 34 miljoen dollar
 15. Sade