De 15 meest overgewaardeerde beroepen in België

Geld is vandaag een erg belangrijke parameter van sociale erkenning en status. Toch wordt er schande gesproken over de hoge lonen die voor bepaalde beroepen uitbetaald worden. De goegemeente heeft het erg moeilijk met die uitschieters en vindt ze onethisch.

Maar welke beroepen vindt de Belg nu precies overgewaardeerd? Daarvoor doken we in de resultaten van onze Salarisenquête.

We legden 63.193 respondenten een lijst met honderd beroepen voor en stelden hen daarbij telkens twee vragen. Enerzijds vroegen we om aan te geven hoeveel ze dachten dat je gemiddeld met het beroep in kwestie kan verdienen (het geschatte nettoloon). Anderzijds vroegen we hoeveel iemand met dat beroep zou moeten verdienen (het billijke nettoloon).

Door die twee tegen elkaar af te zetten konden we een lijst opmaken met overgewaardeerde beroepen: jobs waarvan de respondenten dus vinden dat ze, gelet op de inhoud, te veel betaald worden.

Wat meteen opvalt: CEO of ‘bedrijfsleider’ duikt pas op de achtste plaats op in de lijst. Betekent dit dus dat deze beroepsgroep eigenlijk naar waarde wordt geschat? “Zeer zeker”, zegt Luc Van Liedekerke van het Centrum voor Economie en Ethiek aan de KULeuven. “We aanvaarden dat deze groep helemaal bovenaan de sociale ladder staat.”

Vandaag beloont onze markeconomie verdiensten en inzet veel meer dan vroeger. Enkele oude beroepen hebben dan ook veel aan standing ingeboet. Van Liedekerke: “Kijk naar de bisschop en de priester: het lijkt wel alsof die niet hard moeten werken. Dat de kerk leegloopt doet ook niet veel goed aan het beeld. Of de notaris: dat erf je van je vader. Rechter: eerder een politieke benoeming dan dat er sprake is van een grote eigen verdienste.”

Volgens Van Liedekerke spelen de media een belangrijke rol in de perceptie van overgewaardeerde beroepen: “Kijk je naar de top van de lijst, dan merk je dat allemaal mensen zijn die veel aandacht krijgen in de media: topvoetballers, trainers, ministers of de premier. De bisschop en de priester zijn op dat moment natuurlijk kop van jut.”

Hoeveel zouden deze beroepen volgens u moeten inleveren? (in%)
1 Topvoetballer in een Belgische ploeg -49%
2 Trainer voetbalploeg 1ste klasse -41%
3 Minister -31%
4 Premier van België -26%
5 Bisschop -25%
6 Notaris -23%
7 Burgemeester -14%
8 Bedrijfsleider (10.000 werknemers) -13%
9 Advocaat -11%
10 Diensthoofd ministerie -11%
11 Rechter -8%
12 Bedrijfsleider (1.000 werknemers) -8%
13 Bankdirecteur -7%
14 Verzekeringsmakelaar -5%
15 Priester -3%

Bron: Vacature salarisenquête 2010 / artikel Nico Schoofs