De 10 rijkste (ex-)voetballers van Nederland

Het zakenblad Quote publiceert elk jaar een lijst met de 500 rijkste Nederlanders. Opvallend, deze keer duiken er in de lijst 25 (ex-)voetballers onder de 40 jaar op. Voetbal is bij onze noorderburen dus meer dan een lucratieve bezigheid. Dit is de top 10.

1. Ruud van Nistelrooij - 53 miljoen euro

De aanvoerder van deze top 10 verdiende zijn sporen al bij Nederland, Engeland en Spanje en doet dat nu nog een keer over bij het Duitse Hamburger Sport Verein (HSV). Voor een contract van anderhalf jaar zou de aanvaller 6,5 miljoen euro krijgen. Ondanks zijn reputatie als goalgetter selecteerde de Nederlandse bondscoach hem niet voor het WK.

2. Clarence Seedorf - 43 miljoen euro

Deze op een na rijkste Nederlandse voetballer debuteerde in 1992 op zestienjarige leeftijd bij Ajax. Intussen maakt hij al 8 seizoenen het mooie weer bij AC Milan. Hij zou 4 miljoen euro per jaar verdienen.

3. Edwin van der Sar -33 miljoen euro

Op zijn 39ste staat de doelman min of meer aan het einde van zijn succesvolle voetballoopbaan. Naar eigen zeggen zou hij er nog één jaartje bijdoen bij Manchester, zijn thuishaven sinds 2005.

4. Marc Overmars - 30 miljoen euro

Vorig jaar moest Marc Overmars zijn voetbalschoenen noodgedwongen aan de haak hangen: een blessure betekende het einde van zijn carrière. Hij speelde achtereenvolgens voor Ajax, Arsenal en FC Barcelona. Die laatste kocht de speler in 1999 voor 88 miljoen gulden of bijna 40 miljoen euro, nog altijd de duurste transfer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Zijn rijkdom investeert hij momenteel in vastgoed.

5. Philip Cocu - 26 miljoen euro

In zijn laatste seizoen als middenvelder (2007-2008) speelde Cocu bij Al Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij voor een paar maanden enkele miljoen bijeenspaarde. Daarvoor speelde hij bij FC Barcelona en PSV. Nu is hij assistent-trainer van het Nederlandse elftal en probeert hij carrière te maken als zakenman. Hij is onder meer eigenaar van het het eetcafé XO in Arnhem.

6. Arjen Robben - 26 miljoen euro

Nederlands rijkste voetballer op het WK speelde zijn miljoenen bij elkaar bij Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en op dit moment Bayern München. Arjen Robben (foto) zou er 5,5 miljoen euro per jaar verdienen.

7. Edgar Davids - 25 miljoen euro

De voormalige middenvelder van Ajax, AC Milan, FC Barcelona, Juventus, Internazionale en Tottenham Hotspur doet het tegenwoordig als trainer bij Ajax Cape Town en SDV Barneveld. Daarnaast staat hij zijn vriendin Olcay Gulsen bij met haar kledingmerk Supertrash.

8. Giovanni van Bronckhorst - 23 miljoen euro

De middenvelder begon zijn profcarrière in 1993 bij Feyenoord. Na omzwervingen bij Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona zit hij nu opnieuw bij de Nederlandse club. Door de financiële malaise zal hij zijn loon (3,5 miljoen euro) er komend jaar met dertig procent zien dalen.

9. Rafael van der Vaart - 23 miljoen euro

Van der Vaart beleefde zijn glorieperiode bij zijn tweede club Hamburger SV. In 2008 werd hij doorverkocht naar Real Madrid voor een transferprijs van naar schatting 13 miljoen euro. De miljoenen die hij tot nu toe opstreek met voetbal investeerde hij in vastgoed.

10. Jaap Stam - 22 miljoen euro

De oud-voetballer, die onder meer speelde bij PSV, Manchester, Lazio Roma en Inter Milan, is nu assistent-trainer bij FC Zwolle. Hij klust ook nog bij als voetbalanalist en zou daarnaast enkele stukjes vastgoed bezitten.

Bron: Quote - Foto: Flikckr