De 10 best betaalde zangeressen van 2012

Een zangcarrière, het blijft de ultieme droom van heel wat kleine meisjes. Niet alleen de liefde voor een warme vibrato of het vooruitzicht van een leven in de spotlights lijkt aanlokkelijk, ook het feit dat er met een portie geluk grof geld mee te scheppen valt spreekt tot de verbeelding. Zakenblad Forbes ploos uit hoeveel de inkomsten tussen mei 2011 en mei 2012 van ’s werelds beroemdste zangeressen bedroegen en kwam tot onderstaand lijstje:

1. Britney Spears: 58 miljoen dollar

Britney Spears is over haar hoogtepunt heen? We dachten het niet. Haar single ‘Scream & Shout’, samen met will.i.am en het Belgische producersduo Lazy Jay, staat al wekenlang op nummer 1 in de hitparade en ook vorig jaar wist BritBrit te scoren. Niet alleen deed ze een erg lucratieve tour en haalde haar jongste album ‘Femme Fatale’ platina in de VS, er waren ook verschillende sponsordeals en ze lanceerde met Elizabeth Arden haar eigen parfumlijn. Dat alles samen maakt haar tot de best verdienende zangeres van 2012.

2. Taylor Swift: 57 miljoen dollar

Bij ons niet zo bekend, maar wel een grote ster in Amerika: Taylor Swift. De countryzangeres verdient op tour meer dan 1 miljoen per avond en rijft ook fortuinen binnen via sponsordeals met onder meer Sony en make-upmerk CoverGirl. En er is meer op komst: haar jongste album ‘Red’ verkocht al meteen 1,2 miljoen exemplaren in de eerste week na de release.

3. Rihanna: 53 miljoen dollar

Ook de diva uit Barbados ziet het geld vlot binnenrollen. Naast een zwaar tourschema zorgen ook sponsordeals met Nivea, Vita Coco en het parfum Reb’l Fleur voor een mooi inkomen.

4. Lady Gaga: 52 miljoen dollar

Lady Gaga moest zopas de rest van haar Born This Way Ball-tournee afzeggen, maar gelukkig had ze vorig jaar al een potje kunnen sparen. Dat geld is voornamelijk afkomstig van de verkoop van haar platen en haar parfum ‘Fame’. 2013 wordt ongetwijfeld ook weer een topjaar, want de release van haar nieuwe album ‘ARTPOP’ is voorzien voor de lente.

5. Katy Perry: 45 miljoen dollar

Ook de muziek van Katy Perry wordt nog volop grijsgedraaid, vooral in de VS dan. Perry’s California Dreams Tour bracht bijna 60 miljoen dollar op en naast Michael Jackson is zij de enige artieste die vijf nummer 1-hits uit één en hetzelfde album wist te puren.

6. Beyoncé: 40 miljoen dollar

Na de geboorte van haar dochterje Blue Ivy in januari vorig jaar nam Beyoncé een pauze. Al belette haar dat niet om tientallen miljoenen te verdienen met haar oude hits en niet-muzikale projecten zoals haar kledinglijn ‘House of Dereon’. Nu ze weer helemaal terug is staat er een nieuw album en een deal van 50 miljoen dollar met Pepsi op het programma.

7. Adele: 35 miljoen dollar

2012 was een schitterend jaar voor Adele. Niet alleen kaapte ze zes beeldjes weg op de Grammy Awards en mocht ze de soundtrack voor de jongste James Bondfilm inblikken, ze wist ook 23 miljoen exemplaren van haar hitalbum ‘21’ te slijten.

8. Sade: 33 miljoen dollar

Sade lijkt een relikwie uit de jaren 80, maar de Nigeriaans-Britse zangeres treedt nog altijd bijna honderd keer per jaar op en mag zich daardoor financieel tot de allergrootsten rekenen.

9. Madonna: 30 miljoen dollar

Haar laatste tournee ‘MDNA’ valt net buiten de referentieperiode van Forbes, maar geen nood, want Madonna verdiende sowieso al genoeg miljoenen om de top 10 te halen. Dat geld was afkomstig van een nieuwe platendeal, sponsoring, een eigen schoenenlijn, een parfum en royalties van haar oude hits.

10. Shakira: 20 miljoen dollar

Haar baby Milan zal niets te kort komen, want zowel mama als papa Gerard Picqué zitten aardig in de slappe was. De Colombiaanse sluit de top 10 af met 20 miljoen dollar, een bedrag dat ze bijeen harkte met een reeks lucratieve concerten, goede verkoopcijfers en een nieuw parfum, Elixir.

Bron: Forbes