Champagne! Hoeveel verdient de CEO van LVMH?

LVMH is wereldleider op het vlak van champagnes. Ze hebben onderandere de topmerken Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot en Krug in hun portefeuille. Er werken meer dan 100.000 werknemers in meer dan 70 landen voor LVMH. Aan het hoofd staat Bernard Arnault, de tweede rijkste man van Frankrijk na Liliane Bettencourt van L'Oréal.

LVMH als bedrijf

De initialen LVHM staan voor Louis Vuitton-Hennessy Moët. In 1971 sloot de cognacfabrikant Hennessy een alliantie met de champagnefabrikant Moët & Chandon.

In 1987 is deze groep vervolgens gefusioneerd met Louis Vuitton. Vandaag bezit het luxebedrijf meer dan zestig prestigieuze merken in verschillende sectoren.

Het gaat vooral om alcoholische dranken, zoals champagnes, maar ook de cognac van Hennessy, de whisky’s van Ardbeg en Glenmorangie en de wodka van Belvedere. Daarnaast zijn er ook de modemerken Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Kenzo, Céline en Donna Karan. De groep produceert ook cosmetica (Guerlain, Make Up Forever) en juwelen (Chaumet, Bvlgari, De Beers) en ten slotte is LVMH met Séphora en le Bon Marché ook actief in de distributiesector.

De crisis lijkt geen effect te hebben op luxeproducten, want 2012 is een goed jaar geweest voor LVMH. De groep mocht een recordzakencijfer van 28,1 miljard euro optekenen.

Hoeveel verdient Bernard Arnault, CEO van de groep?

CEO Bernard Arnault (64) is volgens het zakenblad Forbes de tweede rijkste man van Frankrijk. Zij schatten zijn fortuin op 29 miljard dollar (21 miljard euro). In 2011 zette Forbes hem op de vierde plaats in de rangschikking met rijkste mensen ter wereld, ondertussen is hij teruggezakt tot de tiende plaats.

In januari van dit jaar werd het loon van Arnault bepaald voor het jaar 2013. Hij kreeg een vast loon van 1.259.838 euro, een daling van 20 procent ten opzichte van 2012. Hij kreeg een variabel deel van 2.200.000 euro, op basis van de doelstellingen die hij in 2012 gerealiseerd heeft. Het variabele gedeelte van zijn loon bleef ongewijzigd.

De actrice Scarlett Johansson in een reclamespotje voor Moët & Chandon