Boekenbeurs: 7 bestsellerauteurs en hun inkomsten

Herfstvakantie en dus trekken we met zijn allen naar de Boekenbeurs in Antwerpen, op zoek naar pareltjes uit de literatuur of gewoon voor een gezellige babbel met bestsellerauteurs als Piet Huysentruyt of Herman Brusselmans. Auteurs die kunnen leven van hun pen?

1. Piet Huysentruyt

- meer dan 1 miljoen SOS Piet-boeken verkocht

Koken is hip. Dat blijkt niet alleen uit de talloze kookprogramma's op tv, maar ook uit de monsterverkoop van boeken van koks als Piet Huysentruyt. Intussen gingen maar liefst 1,3 miljoen van zijn SOS Piet-boeken over de toonbank. Hoeveel verdient Piet er zelf aan?

2. J.K. Rowling

- meer dan 400 miljoen Harry Potter-boeken over de toonbank wereldwijd

Hoewel J.K. Rowling in 2007 afscheid nam van haar geestesfiguurtje Harry Potter denkt ze er nu toch aan een achtste boek uit te brengen over de jonge tovenaar, dat vertelde ze onlangs in een interview met Oprah Winfrey. Voor het geld hoeft ze het alleszins niet te doen. Hoewel ze het voorbije jaar geen nieuw boek meer uitbracht, streek ze volgens zakenblad Forbes nog altijd miljoenen dollars op. Benieuwd hoeveel precies?

3. Harry Mulisch

- 627.000 exemplaren van 'De ontdekking van de hemel' verkocht

De pas overleden overleden auteur kon aardig leven van zijn schrijverschap. Onder andere dankzij zijn bestseller 'De aanslag', goed voor 800.000 verkochte exemplaren. Benieuwd naar zijn vermogen?

4. Herman Brusselmans

- verkoopt gemiddeld 25.000 exemplaren van een boek

Bestsellerauteur Herman Brusselmans houdt er een ijzingwekkend schrijftempo op na. Hoewel zijn jongste boek 'Trager dan de snelheid' pas in september verscheen, is hij nu al bezig aan zijn volgende roman, voorzien voor 2011. Na 25 jaar als zelfstandige kan hij al terugblikken op een oeuvre van meer dan 35 romans. Een indrukwekkend palmares dat al jaren voor een mooi inkomen zorgt. Waaraan besteedt Brusselmans zijn loon?

5. Amélie Nothomb

- voorlaatste boek 161.400 keer verkocht

‘Een vorm van leven’, dat is de titel van de nieuwe roman van Amélie Nothomb. De excentrieke Belgische schrijfster kan ondertussen al enkele bestsellers op haar conto schrijven. Hoeveel verdient ze aan het schrijverschap?

6. Dick Bruna

- 100 miljoen boeken van Nijntje aan de man gebracht

De geestesvader van Nijntje Pluis bracht zijn eerste kinderboek op de markt in 1955. Intussen geniet zijn tekenfiguurtje - een wit konijn met menselijke trekken - wereldwijde bekendheid. De avonturen van Nijntje en co worden vertaald in 44 talen, waaronder Japans en Arabisch. Hoe zeer dat de kassa voor Bruna deed rinkelen, ontdek je hier.

7. Arnon Grunberg - 4 miljoen euro

Amper 41 en toch al een indrukwekkende lijst van bestsellers op zijn naam: Grunberg is de auteur van onder meer 'Blauwe maandagen' (vertaald in Engels, Italiaans, Frans, Duits, Deens, Zweeds en Japans), 'De asielzoeker' en 'Tirza'. Wat betekent dit voor zijn portmonnee?