België elfde beste land voor voetballers

Wie in Europa een professionele voetbacarrière wil uitbouwen doet dat het best in Nederland of Spanje. Vooral de op maat gemaakte fiscale regimes in die landen zijn interessant. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young.

De dienstverlener onderzocht de financiële voordelen die voetballers krijgen in dertig Europese landen, en kwam zo tot die conclusie. België staat op de elfde plaats in de rangschikking, een pak lager dan de vijfde plaats in het klassement van 2005.

Fiscaal voordeel in België

Dat heeft alles te maken met het optrekken van de belastingen voor buitenlandse voetballers. In 2005 was het nog zo dat buitenlandse voetballers slechts 18% bedrijfsvoorheffing betaalden, veel minder dan Belgische spelers. Deze regeling is nu afgeschaft.

De maatregel was oorspronkelijk bedoeld om buitenlandse topvoetballers naar ons land te lokken, maar had een pervers effect. Middelmatige buitenlandse spelers kregen contracten aangeboden, terwijl de eigen jeugd in de kou bleef staan.

Belastingtarieven en pensioenfondsen

Ernst & Young bekeek de belastingstarieven, pensioenregelingen en opleidings- en carrièremogelijkheden in de onderzochte landen. Daaruit blijkt dat de belastingtarieven in Oost-Europa vele malen lager liggen dan in West-Europa. In Bulgarije ligt het tarief het laagst: 10%. In West-Europa zijn tarieven tussen de 50% en 60% gangbaar.

Pensioenfondsen of carrièremogelijkheden zijn wel veel minder aanwezig in Oost-Europese dan in West-Europese landen. Een voorbeeld van zo'n pensioenfonds is de groepsverzekering voor voetballers in ons land. Elk jaar dat een voetballer in loondienst is, stort zijn club een bedrag in zijn pensioenfonds. Dat bedrag hangt af van zijn loon. Op het einde van zijn carrière, ten vroegste op zijn 35ste, krijgt de voetballer het bedrag in één keer uitbetaald.