België: belastingparadijs voor bedrijfswagens?

In België heeft bijna de helft van alle werknemers met een bediendestatuut recht op een bedrijfswagen. Buurlanden Frankrijk en Nederland halen niet eens 40 procent. De reden waarom bedrijfswagens bij ons een haast vanzelfsprekend onderdeel van het loonpakket uitmaken, is fiscaal

Elke 100 euro brutoloon kost in werkelijkheid 135 euro aan de werkgever, terwijl de werknemer er amper 50 euro netto aan overhoudt. Een bedrijfswagen komt een werkgever fiscaal een stuk gunstiger uit dan harde contanten met een vergelijkbare waarde, waardoor het netto besteedbaar inkomen van de werknemer kan stijgen met minder kosten voor de werkgever.

Het Kenniscentrum van SD Worx berekende dat de waarde van een bedrijfswagen in het bruto loonpakket – wat overeenkomt met het brutocashloon dat hij zou moeten krijgen als men hem of haar het privévoordeel van de wagen afneemt – vandaag op 9,1 procent staat. Na de invoering van de nieuwe fiscale regels zou dat zakken tot 7,9 procent.

Cijfers van onderzoeksbureau Hay Group tonen aan dat die waarde binnen het totale loonpakket in onze buurlanden lager ligt. In Nederland maakt de bedrijfswagen 13 procent uit van het loon van lagere kaderfuncties en 5 procent voor directiefuncties. In Frankrijk gaat het om 12 procent en 4 procent. België scoort in hetzelfde onderzoek 16 procent en 6 procent. Dat de nieuwe fiscaliteit aan die verhouding iets zal veranderen, valt overigens zeer te betwijfelen. Zolang er aan de loonkost niets verandert in België zal ook de bedrijfswagen een belangrijk instrument in de loonvorming blijven.

Tekst: Wouter De Broeck

<< Meer over bedrijfswagens