Belgen zijn zesde beste verdieners ter wereld

De Belgische loontrekkenden zijn met een gemiddeld maandloon van 2.272,4 euro de zesde best betaalde werknemers ter wereld. Dat blijkt uit een internationale rangschikking die de ILO, de arbeidsorganisatie van de VN, onlangs heeft opgesteld.

Voor haar rangschikking verzamelde de ILO (International Labour Organization) de loongegevens van een gemiddelde werknemer uit 72 verschillende landen. De organisatie baseerde zich voor haar lijst enkel op betrouwbare statistieken. Bij gebrek aan deugdelijk cijfermateriaal zijn er daardoor heel wat Afrikaanse landen niet in de lijst opgenomen. Omdat je met een euro of een dollar in het ene land meer kan kopen dan het andere corrigeerde de ILO de cijfers ook op koopkracht. Wat je met één dollar in de VS kan kopen vormde hierbij de basis.

Met de productiviteit werd dan weer geen rekening gehouden bij het opstellen van de rangschikking. Ook zelfstandigen en mensen die hun inkomen niet uit arbeid halen werden buiten beschouwing gelaten.

Luxemburgers verdienen het meest

Volgens de cijfers van de ILO is het gemiddelde maandloon globaal gezien 1.480 'koopkrachtdollars' of 1.108 euro. Luxemburg prijkt afgetekend op één met 3.061 euro. Ons land staat op de zesde plaats, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Slechtst af zijn de werknemers uit Tadzjikistan. Zij moeten het zien te rooien met een gemiddeld maandsalaris van 306 ‘somoni’, wat qua koopkracht overeenkomt met zo’n 200 euro.