Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Bedrijfswagen nu nog duurder?

Voor heel wat bedrijven vormen bedrijfswagens een interessant extra-legaal voordeel. Deze week besliste de btw-administratie de regels rond de btw te wijzigen. In het nadeel van de werkgevers, zo menen specialisten. Hoe zit het precies?

Omdat je bedrijfswagen wordt beschouwd als een voordeel in natura, moet je er belastingen op betalen. Hoe kleiner het voordeel in natura van deze auto, hoe minder belastingen je moet betalen en hoe hoger je nettoloon zal zijn. Hoe hoog je belastbaar voordeel voor je bedrijfswagen is, hangt af van een aantal factoren.

Afstand

De afstand die je aflegt tussen je woonplaats en je werk is van belang. Woon je op minder dan 25 kilometer van je werk, dan werd tot voor kort een forfait van 5.000 privékilometers geraamd. Woon je verder, dan gold een forfait van 7.500 kilometers privégebruik.

Maar opgelet! Als gevolg van een nieuwe richtlijn van de btw-administratie zullen bedrijven wellicht meer btw moeten betalen. Het forfait van 5.000 en 7.000 kilometer per jaar voor privégebruik telt niet meer in deze nieuwe maatregel. Het effectieve aantal privékilometers dat afgelegd wordt, zal nu in rekening gebracht worden. En omdat dat in de realiteit vaak veel meer is dan bovenstaande forfaits zullen bedrijven meer belastingen moeten betalen. Per auto kan de meerkost zelfs enkele honderden euro per jaar bedragen.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) reageert alvast hard en eist dat de maatregel herzien wordt.

CO2-coëfficiënt

Het belastbaar voordeel van je firmawagen werd in 2010 gekoppeld aan de CO2-uitstoot van je wagen (daarvoor was de fiscale PK van je auto van tel). Op 1 januari 2011 werd deze coëfficiënt verhoogd.

Voor een benzine- of lpg-wagen steeg die van 0,00210/gram naar 0,00216/gram CO2, voor een dieselwagen van 0,00230/gram naar 0,00237/gram CO2. Voor een dieselwagen met een CO2-uitstoot van 120 g/km en een forfait van 5.000 kilometer per jaar stijgt het belastbare voordeel daardoor van 1.380 euro naar 1.422 euro per jaar. 

Bereken zelf de belasting op je bedrijfswagen!

Zelf berekenen welke bedrijfswagen het voordeligste voor jou is? Dat kan met de Car Tax Calculator. Bereken meteen de belasting op je firmawagen.

Bron: Netto