Bazen met babyface verdienen minder

Wat is er nodig om als baas goed te verdienen? Bekwaamheid en ervaring spelen zeker een rol, maar onderschat ook de factor ‘looks’ niet. Uit onderzoek is gebleken dat deze laatste een maatstaf zou zijn om te bepalen hoeveel een baas verdient.

Onderzoek

Professoren aan de Fuqua School of Business hebben enkele testen afgenomen bij een honderdtal studenten. Bij een van de testen was het de bedoeling om aan de hand van portretfoto’s van ceo’s, en niet-ceo's, een cijfer toe te kennen van 1 tot 5 voor aantrekkelijkheid, bekwaamheid, betrouwbaarheid en vriendelijkheid. Om de correctheid van de testen te vrijwaren, werden zowel de naam van de personen op de foto, als van hun bedrijf weggelaten.

Resultaat: de ceo’s scoorden beter dan de gewone werknemers. Er meer ‘bekwaam’ uitzien, kan er dus voor zorgen dat je beter betaald wordt, ongeacht de winstgevendheid van het bedrijf.

Zorgwekkend

Volgens de onderzoekers zie je er bekwaam uit als je een meer volwassen uitstraling en vooral geen babyface hebt. Dit is een zorgwekkend resultaat, aangezien het uiterlijk eigenlijk weinig zegt over de effectieve bekwaamheid. Het beste voorbeeld van een man die het zelf mét een babyface ver geschopt heeft, is Mark Zuckerberg. Hij is de oprichter van de sociale netwerksite Facebook. In 2004 lanceerde hij de eerste versie van Facebook. Ondertussen is de man 26 jaar en heeft hij een winstgevend bedrijf achter zijn naam staan. Nochtans kunnen we niet ontkennen dat hij deze jonge heer een babyface heeft.

De onderzoekers zien ook geen bewijs dat firma’s waarvan de ceo er volwassener, en dus ook bekwamer uitziet, het beter doen. Blijkbaar heeft het uiterlijk dus wel invloed op hoeveel een ceo verdient, maar niet op de prestaties die hij levert.

Hoe scoorden deze drie ceo's?

Frederick W. Smith van FedEx

 asset/34294

Deze man stond aan de wieg van dit internationale bedrijf. Op professioneel vlak heeft hij al bewezen wat hij waard is. Toch is zijn curriculum vitae voor de studenten die de testen uitvoerden niet nodig om te weten dat deze man bekwaam is. Hij scoorde zowel op deze factor als op betrouwbaarheid, vriendelijkheid en aantrekkelijkheid boven het gemiddelde.

James A. Skinner van Mc Donald’s

asset/34290

Hij heeft dan wel een bedrijf dat wereldwijd gekend is, maar scoorde jammer genoeg onder het gemiddelde voor aantrekkelijkheid, bekwaamheid, betrouwbaarheid en vriendelijkheid.

Philip H. Knight van Nike

asset/34293

Philip Knight was volgens de studenten die de testen invulden de tweede laatste in de rangschikking van minst aantrekkelijke ceo. Ook voor bekwaamheid, betrouwbaarheid en vriendelijkheid scoorde hij ver onder het gemiddelde.