Allerrijksten ter wereld nog rijker geworden in 2013

Het gezamenlijk vermogen van de 300 rijkste mensen ter wereld bedroeg eind vorig jaar 3,7 biljoen dollar (2,7 biljoen euro). Dat is een spectaculaire stijging van maar liefst 524 miljard dollar (384 miljard euro). De allerrijkste man op aarde is opnieuw Bill Gates.

Net zoals Forbes houdt ook het financiële dienstenbedrijf Bloomberg een rangschikking bij van de rijkste mensen ter wereld. Hun Bloomberg Billionaires Index geeft de situatie van vermogens dag per dag weer. Uit de ranglijst op 31 december 2013 blijkt dat de 300 allerrijkste in het afgelopen jaar nog een stuk rijker zijn geworden. De grootste winsten waren te noteren bij wie actief is in de technologiesector. 28% onder hen zag zijn fortuin groeien. Slechts zeventig superrijken uit de lijst lieten een nettoverlies optekenen.

Gates op 1

De grootste winnaar was Microsoft-stichter en -voorzitter Bill Gates. De 58-jarige IT-tycoon zag zijn fortuin groeien met 15,8 miljard dollar (11,6 miljard euro) tot een totaal van 78,5 miljard dollar (57,5 miljard euro). De verklaring daarvoor is hoofdzakelijk te vinden bij de Microsoft-aandelen waarvan de waarde vorig jaar met 40% steeg. Ook de stijging van de aandelen van Canadian National Railway Co. (+34%) en Ecolab Inc.(+45%) deden zijn vermogen toenemen.

Gates nam de titel van rijkste man ter wereld op 16 mei over van de Mexicaanse investeerder Carlos Slim.