Abba overweegt reünie: hoeveel verdienden ze tijdens hun carrière?

28 jaar nadat ze uit elkaar gingen komt het mythische kwartet uit de jaren ‘70 en ‘80 misschien nog een laatste keer samen voor een eenmalig concert. Een terugblik op het succes van Abba en het fortuin dat ze bijeen spaarden.

Zakenimperium van meer dan 200 miljoen $

Abba werd opgericht in 1972 en bracht vier beroemdheden uit de Zweedse popscène samen, Agnetah Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Anni-Fird Lyngstad. Twee jaar na de oprichting deed de groep mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Waterloo’. Uitgezonden in 32 landen en bekeken door miljoenen mensen, betekende de uitzending voor Abba een springplank naar internationaal succes. In geen tijd prijkte de single bovenaan de internationale muzieklijsten.

Met nummers als ‘Money, Money, Money’, ‘Gimme! Gimme! Gimme!’ of ‘Dancing Queen’, dat gezongen werd ter gelegenheid van het huwelijk van het Zweedse koningspaar, was hun succes niet van korte duur. In een jaar tijd klommen de ontvangsten van 30 miljoen Deense Kroon (4 miljoen euro) naar 50 miljoen (6,7 miljoen euro).

Om te vermijden dat ze ongeveer 75% moesten afgeven aan de belastingen, investeerde Abba en werden ze een gigantische onderneming. In het Zweedse magazine ‘Business World’ werden ze zelfs benoemd tot ‘de snelst groeiende onderneming’ en 'de meest rendabele' in 1977. Dat jaar werden meer dan 50 miljoen cd’s verkocht en dat terwijl ze amper vijf jaar voordien waren opgericht.

In 1982, aan de vooravond van hun split, stond de groep aan het hoofd van een zakenimperium dat meer dan 200 miljoen dollar waard was.

De glorie blijft duren: 3 miljoen cd’s per jaar

In de jaren ’90 wist de groep steeds nieuwe fans te verleiden met nieuwe compilaties. Dat jaar verkochten ze meer dan 375 miljoen cd’s. Jaarlijks kwamen daar ongeveer 3 miljoen cd's bij. Zo staat Abba op de vierde positie in het klassement van de meest verkochte artiesten in de muziekgeschiedenis.

Al die jaren bleven de fans hopen op een reünie. In februari 1999, werd Abba de som van een miljard dollar aangeboden om een nieuw album op te nemen en om wereldwijd een afscheidstournee te organiseren. Een voorstel dat de groep weigerde.

Meer dan 600 miljoen $ met 'Mamma Mia!'

asset/35291

Foto: Flickr

De musical 'Mamma Mia!' werd in 1999 gelanceerd en bracht wereldwijd elke avond 17.000 mensen naar de zalen. In totaal zijn 42 miljoen toeschouwers in 35 landen gaan kijken naar de musical.

De film, die dezelfde naam als de musical draagt, was in het jaar dat hij uitkwam (2008) de vijfde meest rendabele film, met een wereldwijde omzet van meer dan 600 miljoen dollar. Van de dvd's werden er in Groot- Brittannië, op de dag dat de film uitkwam, ongeveer 1,7 miljoen verkocht. Hiermee verbraken ze het vorig record dat toebehoorde aan de film ‘Titanic’ (560.000 kopieën). Bovendien was de dvd in landen als Finland en Zweden ook de best verkochte dvd. In de Verenigde Staten alleen al, waar meer dan 6 miljoen exemplaren zijn verkocht in totaal, werd er op de dag van release een verkoopsomzet van 30 miljoen dollar vastgesteld.

Foto: Flickr