5 tips voor e-mailverslaafden

Het gemiddeld aantal verstuurde e-mails per dag wordt geschat op 294 miljard. Het is dus geen wonder dat er heel wat e-mailverslaafden rondlopen.

Tegenwoordig is het schijnbaar heel normaal dat binnenkomende e-mails onze werkdag gaan bepalen. Erger nog, sommigen kijken zo’n 30 keer per dag of er een nieuw bericht is binnengekomen. 

Tim Christaens van Time Management Company geeft je vijf tips om beter met e-mail om te gaan.

1. Stuur zelf minder e-mails

Tracht het aantal e-mails die je ontvangt drastisch te laten dalen door zelf zo weinig mogelijk e-mails te versturen. Medewerkers die veel mails verzenden krijgen er gegarandeerd veel terug.

Neem ook zelf je verantwoordelijkheid voor de boodschappen die je verstuurt en zet niet steeds je baas in cc. Vaak komt dit niet goed over omdat het lijkt alsof je steeds je ouders in cc zet om toch maar gedekt te zijn in het geval er problemen van komen.

2. Vermijd 'reply to all'

‘Reply to all’ is in vele gevallen niet nodig. Schrap dus de ontvangers die volgens jou je mails niet zouden moeten krijgen. Elke dag een lege inbox is een geweldige ervaring dus elke extra e-mail is er een te veel.

3. Sluit je mailprogramma

Zet je mailsysteem regelmatig uit en werk je taken af zonder deze storingen. Als je ‘pop-up’ nog opstaat, zet deze dan af om aan de verleiding te kunnen weerstaan. Deze melding lezen (dus niet de mail zelf) is op zich al een storing.

Indien je bijvoorbeeld Outlook toch de hele dag nodig hebt dan is het een koud kunstje om je mails niet elke 5 minuten op te laden maar bijvoorbeeld om de 3 uur.

4. Wees 'to the point'

Probeer je mails zo kort mogelijk te houden en maak werk van je onderwerp. De ontvanger kan meteen inschatten hoe dringend de boodschap is en jij vindt je mails achteraf veel sneller terug.

Prachtige zinswendingen en indrukwekkende proza zijn ballast voor e-mails en het zal de lezer ontmoedigen de hele mail door te nemen. Kort en krachtig zijn is dus de boodschap.

5. Antwoord nooit meteen

Antwoord nooit meteen op een e-mail want voor je het beseft gaat je contactpersoon ervan uit dat ze via mail ook dringende boodschappen kunnen versturen. Als het echt dringend is, neem dan de telefoon en tracht je omgeving zo op te voeden dat ze hetzelfde doen.

Bovendien is e-mailen een vorm van communicatie en je weet nooit hoe jouw snelle reactie overkomt. Bij goed weer en goedgezinde collega’s kan de ontvanger misschien denken dat je hen snel en professioneel verder helpt. Bij slecht weer en minder goed gezinde collega’s zou het kunnen dat de ontvanger denkt dat je niets beters te doen hebt dan het wachten op zijn mails.

Lees ook het Standpunt van redactiedirecteur Marian Kin: “Smartphones en tablets, ik zou ze niet graag missen. Maar net zoals met een fles goede wijn moet je ermee kunnen omgaan.”