5 redenen om je loon met collega’s te bespreken

Belgen praten niet graag over hun loon en al zeker niet met collega’s. Maar het is zeker nuttig om dat wel te doen.

1. Je hebt controle tijdens onderhandelingen

Het is nuttig om het salaris van je collega’s te kennen omdat je die kennis kan gebruiken tijdens onderhandelingen over een loonsverhoging of een betere functie. Je kunt je eigen waarde op de arbeidsmarkt beter inschatten, jezelf beter positioneren binnen het team en je weet welke waarde je werkgever je geeft.

2. Het is een boost voor je carrière

Over het algemeen praten we met onze collega’s niet openlijk over onze lonen. Het is een gevoelig onderwerp en het kan leiden tot jaloezie en ongemakkelijke momenten. Aan de andere kant, kunnen die emoties ook een goede zaak zijn. Als je ontdekt dat je minder verdient dan je collega’s, heb je het recht een loonsverhoging te vragen of vind je de motivatie om naar een andere job op zoek te gaan.

3. Je strijdt tegen discriminatie

Waarom verdient Stefanie niet evenveel als Peter, ook al hebben ze dezelfde functie en staat Stefanie bekend voor haar onberispelijk werk? Discriminatie op basis van geslacht of afkomst bestaat nog steeds in België. De loonloof in ons land wordt geschat op 8%. Een open communicatie over salaris kan dan ook leiden tot een grotere bewustwording.

4. Je krijgt een beter startloon

Wat moet je doen als je nog geen vast contract hebt en dus ook nog geen collega’s hebt? Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de lonen in jouw sector en functie, zodat je met voldoende bagage kan onderhandelen. Om een idee te krijgen van een correct salaris, kan je gebruik maken van onze Salariskompas.

5. Het taboe verdwijnt

Transparantie is iets dat steeds belangrijker wordt in een bedrijf. Steeds meer bedrijven maken dan ook de lonen van hun medewerkers openbaar en geven antwoorden over de eventuele loonsverschillen. Met de komst van Generatie Y op de arbeidsmarkt, lijkt ook het taboe te verdwijnen. De jonge werknemers voelen minder schroom en roepen op tot meer openheid.

Bron: journaldunet.com