5 manieren om tot 3.000 euro extra te verdienen in je vrije tijd

Een centje bijverdienen en tegelijk een goeie daad stellen? Het kan, en wel met deze 5 (vrijwilligers)jobs.

1. Medisch proefkonijn: tot 3.000 euro per test

Wie regelmatig de gratis krant Metro doorbladert, heeft de advertenties wellicht al gezien: "Gezocht: gezonde mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers voor deelname aan medische onderzoeken." De zoekertjes zijn afkomstig van ofwel een universiteit ofwel SGS Life Science Services. Deze laatste stelt er trouwens een forse vergoeding tegenover: voor het testen van medicatie tegen de ziekte van Alzheimer krijg je 1.000 tot 2.000 euro, voor medicijnen tegen astma zelfs 2.675 euro.

Hoeveel je krijgt, hangt af van 'de geïnvesteerde tijd en de geleverde inspanningen voor de studie', zo lezen we op de website van het bedrijf. 'Deze vergoeding dient te worden beschouwd als een compensatie voor tijd en ongemak, niet als een soort risicovergoeding. Er wordt ook meestal een aparte kilometervergoeding voorzien tot een maximum van 120 km (enkele reis).'

Meer info.

2. Bijsluiterlezer: 20 euro voor een half uurtje

Tegen eind 2011 wil Pilteam, een afdeling van het Gentse Pharma Vize, alle bijsluiters in ons land leesbaar maken. Om na te gaan of de teksten effectief verbeterd zijn, leggen ze elke bijsluiter voor aan een testpanel van twintig personen. Na afloop krijgen ze een korte vragenlijst voorgeschoteld. "We zetten onze vragen op kaartjes en kijken of ze antwoord vinden op vragen als: mag het geneesmiddel genomen worden bij zwangerschap, is het combineerbaar met een bepaald ander geneesmiddel, mag je het nemen als je een bepaalde allergie hebt, enzovoort.", zegt ondervraagster Anke Moret in De Standaard van 2 oktober 2010. Voor hun inspanningen krijgen de bijsluiterlezers 20 euro.

Wie wil meedoen, kan zich inschrijven op pilteam.be. Deelnemen aan de test kan om de zes maanden en dit zo vaak je wil.

3. Hulpverlener bij rampen: 10 tot 13 euro per uur

De Civiele Bescherming (foto) is dringend op zoek naar 400 vrijwilligers die een handje willen toesteken bij rampen, denk aan overstromingen, watersnood, zoekacties naar vermiste personen, internationale humanitair operaties... Voorwaarden om aan de slag te mogen: slagen voor een fysieke test, 24 uur per maand beschikbaar zijn en een opleiding van 80 uren doorlopen. De nood is het hoogst in Luxemburg, Antwerpen en West-Vlaanderen. Voor een interventie krijgen de vrijwilligers een vergoeding van 10 tot 13 euro per uur.

Meer info.

4. It-hulplijn: tot 30 euro per interventie

En dan nu een leuke bijverdienste voor de techneuten onder ons. Geekangels.eu is een online platform dat it-analfabeteren samenbrengt met it-kenners, een online helpdesk zeg maar. Gebruikers kopen bel- en chatminuten op de site en kunnen vervolgens een GeekAngel contacteren. Die luistert naar het probleem en zodra hij denkt dat hij het kan oplossen, begint hij het gesprek aan te rekenen: 0,90 tot 1,5 euro per minuut. De GeekAngel zelf verdient 0,5 euro per minuut. Per keer kun je maximum 30 euro verdienen.

5. Sperma- of eiceldonor: enkel onkostenvergoeding

Tot slot eentje waar je alleenstaanden, homokoppels en onvruchtbare mannen of vrouwen een grote dienst mee kunt bewijzen: sperma- of eiceldonor worden. Omdat handel drijven met lichaamseigen materiaal bij wet verboden is, zal je hier nooit het grote geld mee verdienen. Al krijg je wel een vergoeding voor de kosten die de behandeling met zich meebrengen: zo kan er bijvoorbeeld een compensatie zijn voor het loonverlies dat je lijdt wanneer je in het ziekenhuis verwacht wordt. Anonimiteit is uiteraard gegarandeerd.

Dat de nood aan spermadonoren trouwens zeer hoog is, blijkt onder meer uit de cijfers van het Gentse labo: daar zouden zich gemiddeld 10 donoren aanmelden en dat terwijl er minstens 50 zouden moeten zijn om de toenemende vraag te kunnen beantwoorden. En ook voor eicellen is de wachtlijst lang: sommige vrouwen moeten meer dan twee jaar wachten op een donor.

Info over sperma- of eiceldonatie.