5 groene bedrijfswagens die fiscaal interessant zijn

De meest milieuvriendelijke wagens op de markt op dit moment – de elektrische wagens buiten beschouwing gelaten – zijn de Lexus CT, de Toyota Prius en de Toyota Auris. Allemaal hebben ze een ecoscore van 78 op 100. En steeds vaker worden ze verkocht als bedrijfswagen.

Groener imago

Yannick Van Parys, sales advisor bij Lexus Antwerpen, zet de Lexus CT op dit moment met stip op één bij de meest verkochte wagens van het merk. Hij ziet daarvoor verschillende verklaringen. “Dit is de eerste hybride wagen in het luxesegment. Hogere kaderleden die vroeger automatisch naar een dieselwagen van de premium brands zoals Audi, Mercedes of BMW grepen, willen zich nu een groener imago aanmeten.” Nu kan dat ook zonder het gevoel te hebben dat je nieuwe, groene wagen minder goed uitgerust is dan je vorige, aldus Van Parys. “De CT is de eerste hybride uit het luxesegment met een automatische versnellingsbak, vaak een eis voor kaderleden.” Hij voegt er meteen aan toe dat hoewel de Toyota Prius en de Toyota Auris ook verkrijgbaar zijn als automatic, die wagens toch een pak minder prestige genieten.

Fiscaal aftrekbaar

Naast het ecologische aspect speelt zeker ook de financiële kant van de zaak mee. “Niet alleen is er de ecopremie van 15%, de aankoop is ook interessant voor de werkgever. Door de lage CO2-uitstoot is de Lexus CT 90% fiscaal aftrekbaar. Dat speelt zeker in het voordeel van dit model.”

Ook Walter Van Kerckhoven, verkoper bij een Toyota-garage in het Antwerpse, beaamt: “Meer en meer bedrijfswagens die ik verkoop zijn hybride. De keuze valt op een Auris of Prius grotendeels omwille van de interessante fiscale aspecten, maar ik merk ook een steeds groter milieubewustzijn bij de aankoop van een nieuwe wagen.”

Bekijk hieronder de vijf meest milieuvriendelijke hybride wagens, én hun prijs!