5.273 euro bruto voor marketing- en communicatiedirecteur bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen

Naam & leeftijd: Vik Leyten (42)
Beroep: Directeur Marketing, Communicatie, Educatie bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.
Diploma: Licentiaat Germaanse talen
Burgerlijke staat: samenwonend
Bruto maandsalaris: 5.273 euro (netto 2.736 euro).
Extralegale voordelen: vakantiegeld, 13de maand, gsm, laptop, maaltijdcheques, gratis openbaar vervoer, hospitalisatieverzekering.

Sparen: Pensioensparen.
Beleggen: “Beleggen in kunst zegt me wel iets, mocht ik er voldoende kapitaal voor hebben tenminste. Anderzijds denk ik dat kunstbeleggingen nog risicovoller zijn dan aandelen. Er schuilt geen enkele logica achter”.
Voorbije jaar opslag gekregen? In maart 2012 zijn de salarissen van de ambtenaren met 2% gestegen, door de overschrijding van de spilindex.

“Raar maar waar: hoewel het museum door renovatie tijdelijk gesloten is, heb ik het drukker dan anders. Dat komt omdat een deel van onze kunstwerken elders zijn ondergebracht. We werken daarvoor samen met vijf partners in het Antwerpse zoals het MAS. Dat betekent dat we met al die partijen rond de tafel moeten zitten om concrete afspraken te maken. Die samenwerking is verrijkend: elk museum heeft ook een beetje een andere cultuur."

"Ons marketing- en communicatieteam telt naast de 10 vaste medewerkers ook een 7-tal gidsen. Ons takenpakket is heel divers: we maken affiches, publiceren brochures, stellen audiogidsen samen, onderhouden de website en brengen een magazine uit. Naast rondleidingen organiseren we ook ateliers, waarbij bezoekers zelf aan de slag kunnen. Op dit moment zijn we aan het experimenteren met iPads om de rondleidingen nog interactiever te maken. Verder kijk ik uit naar de opening van het vernieuwde KMSKA in 2018. Met 40 procent meer exporuimte zullen we nog meer stukken kunnen tentoonstellen.”

1.200 euro voor basics

“In 2006 heb ik een dakappartement gekocht voor zowat 170.000 euro, autostaanplaats inbegrepen.  Daar betaal ik maandelijks 700 euro voor af, nog twintig jaar lang. Het appartement dateert uit de jaren zestig, we hebben nog heel wat opknapwerk voor de boeg. Binnenkort willen we de badkamer aanpakken, geen idee hoeveel ons dat gaat kosten. De vaste kosten van ons appartement bedragen 200 euro, maar in dat bedrag zit een deel van de verwarming inbegrepen. Televisie, telefoon, internet en poetshulp samen kosten nog eens een paar honderd euro per maand. Maandelijks ben je al snel 1.200 euro kwijt aan basics.”

Italiaanse villa met zwembad: 300 euro per week

“De Italiaanse keuken is gezond, lekker en gevarieerd: ik ben fan! Mijn partner is een prima kok, we eten dus vaak thuis. Vroeger gingen we elke week op restaurant, maar nu houden we het op twee-drie etentjes per maand. Als we uit eten, willen we niet meteen gaan beknibbelen. We nemen dan een aperitief, voorgerecht, hoofdschotel, wijn en koffie. Dan zit je al snel aan 50 euro per persoon. Italië is onze favoriete reisbestemming. Naast het lekkere eten is er behoorlijk wat cultuur en veel zon.  Meestal kiezen we voor een villaatje met zwembad. Per persoon kost dat makkelijk 300 euro per week.”

Bril van 300 euro

“Ik koop dolgraag boeken, cd’s en dvd’s. Maandelijks geef ik er met veel plezier 75 tot 100 euro aan uit. Het is zeker tien jaar geleden dat ik nog naar de bib ben geweest. Niets mis met bibliotheken hoor, maar ik hou er nu eenmaal van om een boek langer dan drie weken in mijn bezit te hebben zodat ik er aantekeningen in kan maken of het in de kast plaatsen. Je zal me ook niet betrappen op gekopieerde muziek: dat vind ik oneerlijk tegenover de makers. Mijn laatste dure aankoop was een bril van 300 euro, dat vind ik vrij prijzig. Het mooiste cadeau ooit is de keuken die mijn vader voor ons geïnstalleerd heeft in ons appartement: ik geniet er elke dag van…”