4.987 euro bruto als directeur van een basisschool

Patrick De Smet

Leeftijd: 49
Beroep: Directeur van de vrije basisschool Sint-Jozef in Overmere
Diploma: Onderwijzer
Burgerlijke staat: Gehuwd, drie kinderen
Bruto maandsalaris: 4.987,44 euro
Extralegale voordelen: "Geen"
Beleggen: "Neen"
Sparen: "Wisselt van maand tot maand. Ik doe ook pensioensparen: samen met mijn vrouw allebei 930 euro per jaar, het wettelijke maximum"

 

Patrick De Smet heeft 27 jaar anciënniteit in het onderwijs en is al twaalf jaar directeur van de vrije basisschool Sint-Jozef in Overmere, die 390 kinderen telt. Daarnaast is hij ook coördinerend directeur van een scholengemeenschap van vijf scholen in Berlare en Wichelen, waarvoor hij het personeels- en pedagogisch beleid uitstippelt. "Ik krijg er geen extra vergoeding voor, enkel 10 uren ondersteuning door een stafmedewerker, belachelijk weinig."

Elke dag begint De Smet tussen 7.30 en 8 uur. Rond 18 uur stopt hij even, van 19 tot 22 uur is hij opnieuw aan de slag of zit hij in een avondvergadering, gemiddeld zo’n drie per week. Patrick: "Je moet een enorme idealist zijn als schooldirecteur, zeker in het basisonderwijs. Mijn vrouw werkt al lang bewust halftijds, zodat ze onze kinderen kon opvoeden. Ze staat 200 procent achter mij, zonder haar zou het niet lukken. Misschien zegt iedereen dat hij te weinig verdient, maar bij mij is het wel zo. Er komt zoveel op me af. Ik heb al een herstructurering (waarbij twee scholen samensmolten, nvdr) en vier bouwprojecten achter de rug. Ik ben ondernemer, manager, makelaar ..." Patrick De Smet is bevlogen en legt de lat hoog, voor zijn school, maar ook voor zichzelf. "Ik regisseer ook nog de jaarlijkse musical, daar kan ik me in uitleven." Het moeilijkste aan zijn job? "Ik werk met het dierbaarste bezit van iedereen: kinderen. Ouders, grootouders, inspectie, schoolraden ... Je moet heel goed kunnen communiceren en conflicten kunnen oplossen."

Niet gehecht aan materiële rijkdom

Veel tijd voor hobby's heeft Patrick niet, behalve ... voor scrabble. "Ik zit sinds twee jaar in een scrabbleclub. De jaarlijkse bijdrage is een peulschil. Ik ben niet gehecht aan materiële rijkdom, ik heb mijn kinderen ook zo opgevoed. Meer geld verdienen is een keuze, geen kunst. Ons huis is omzeggens afbetaald, het enige wat ik me nog permitteer is de aankoop van een vakantiewoning in de Ardennen, samen met mijn schoonzus. En een keer per jaar trekken we naar Zuid-Frankrijk (2.000 euro voor 10 dagen, all-in)."