4.305 euro bruto als eerste assistent zoölogie aan de universiteit van Bergen

Naam: Denis Michez

Leeftijd: 33

Diploma: master landbouwkundig ingenieur, doctor in de biologische wetenschappen

Burgerlijke staat: wettelijk samenwonend

Bruto maandsalaris: 4.305 euro

Netto maandsalaris: 2.692 euro

Extralegale voordelen: Vakantiegeld in juli en december, terugbetaling van 70 procent van het treinabonnement

Sparen: 500 euro per maand

Denis Michez houdt van zijn job. Sterker nog: het is zijn grote passie. Hij begon als doctoraatsstudent met een NFWO-beurs en is momenteel eerste assistent zoölogie aan de universiteit van Bergen. Een beroep waarin hij logistiek beheer, onderwijs en uiteraard onderzoek combineert. Zijn specialiteit? Onderzoek naar bijen.

Belangrijkste uitgave: de lening

"Na mijn proefschrift werd ik onmiddellijk benoemd tot permanent assistent. Ik was op dat moment 29, wat vrij jong is. Daardoor kon ik een appartement in Brussel kopen. De lening kost ons ongeveer 1.100 euro per maand.”

“Ik heb geen wagen. Deels uit ecologische, maar vooral uit economische overwegingen. Parkeren in de stad zou verschrikkelijk zijn. We kozen ervoor om dichtbij het station te wonen en hebben beiden een treinabonnement. In de trein kan ik ook werken. En als er vertragingen zijn, veroorzaakt dat geen stress want ik mag mijn werkuren vrij indelen. Als ik een auto nodig heb, maak ik gebruik van mijn autodeel-abonnement. Dat kost me maar 70 euro per maand.”

“Ik reis veel voor mijn werk. Ik was al in de VS,  in Siberië, in Zuid-Afrika ... Soms blijf ik een paar dagen langer om de streek te verkennen. Ter plaatse is alles betaald. Ook in mijn privéleven reis ik veel. Zo trek ik bijvoorbeeld vier of vijf keer per jaar naar Spanje. Ik heb daar geen vast budget voor. Als ik genoeg geld heb, vertrek ik, anders blijf ik thuis! Om de kosten te beperken, kies ik voor couchsurfingof huizenruil.”

“Gelukkig moet ik mezelf niets tekortdoen. Daarom houd ik mijn uitgaven voor hobby’s niet bij. Ik houd van rondsnuffelen op rommelmarkten, uit eten, op stap gaan ... Mijn laatste grote uitgave? Een opera-abonnement voor twee van 900 euro. Maar we hebben een manier gevonden om extra inkomsten te genereren. We verhuren de tweede kamer van ons appartement aan buitenlandse toeristen. Zo kunnen we ons wat extraatjes veroorloven.”
 
Tekst: Mélanie Geelkens