4.261 euro bruto als postdoctoraal wetenschapper aan het VIB

Lars Vereecke (30)

Diploma: master in de biotechnologie en doctor in de wetenschappen aan de UGent
Burgerlijke staat: samenwonend en twee dochters (5 jaar en 9 maanden)
Extralegale voordelen: laptop en fietsvergoeding (0,15 eurocent/km)
Sparen: “500 à 600 euro per maand, we sparen voor een eigen huis”
Beleggen: “Nee, te risicovol in deze tijden”

Bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) onderzoekt Lars Vereecke genen die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van inflammatoire en auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Crohn, artritis en diabetes. Zijn werkmateriaal: genetisch gemanipuleerde muizen. “We onderzoeken de functie van verschillende genen in bepaalde ziektemodellen, om zo een beter beeld te krijgen van een ziekteproces. Dat kan uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapeutica.”

Het salaris van Lars wordt betaald door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Deze onafhankelijke, Vlaamse instelling stimuleert jonge onderzoekers die een wetenschappelijke loopbaan willen uitbouwen. Via een mandaat Postdoctoraal Onderzoeker kunnen ze drie tot zes jaar voltijds onderzoek uitvoeren op postdoctoraal niveau. Lars: “Ik heb nu een contract van drie jaar, dat nadien verlengd wordt als ik voldoende publiceer en wetenschappelijk succes behaal.”

Lars is heel tevreden met zijn salaris, al is er ook druk. Soms is het noodzakelijk dat experimenten ’s avonds en in het weekend opgevolgd worden. “We moeten ook op korte termijn resultaten halen. Wetenschappelijk onderzoek is veel ‘trial’, maar ook veel ‘error’. Maar ik amuseer me enorm en voel me goed in deze academische omgeving.”

Hoe besteedt Lars zijn salaris? Hij huurt samen met zijn vriendin een huis. Huur en crèche nemen samen een hap van 1.000 euro uit het gezinsbudget. Daarnaast geeft Lars ook geld uit aan zijn voornaamste hobby: fietsen. “Vorig jaar spendeerde ik 1.200 euro aan een nieuwe koersfiets en 500 euro aan fietsmateriaal. Ik koop ook regelmatig een plaat of cd en ga regelmatig naar concerten: Alabama Shakes, Mark Lanegan ….”

Jaarlijks gaat het gezin één keer op reis met de kinderen, om de twee jaar plannen ze een verre reis. Lars: “Voor mijn job moet ik af en toe naar buitenlandse congressen. Als het kan, proberen we daar een vakantie aan te koppelen. Mijn vriendin reist me dan achterna.”