3/4 van de werknemers houdt zijn loon liever geheim

Praten over je loon met collega’s blijft een taboe in ons land. Slechts een kwart van de Belgische professionals is bereid om zijn salaris te verklappen. Dat toont een recente enquête van uitzendkantoor Walters People aan.

 

Openheid biedt voordelen

Aan het onderzoek hebben ruim 1.700 werknemers uit België, Nederland en Frankrijk meegewerkt. In onze buurlanden ligt het cijfer een stuk hoger: 35% van de Nederlandse professionals praat vrijuit, terwijl Frankrijk de koploper is met 55% van de werknemers die er geen probleem mee hebben om hun salarisniveau te delen met collega’s.

“Je loon bespreken met collega’s kan leiden tot spanningen op de werkvloer,” weet mevrouw Özlem Simsek, Director van Walters People België. “Nochtans is er ook een positieve kant aan openheid: wanneer je merkt dat je minder verdient dan collega’s in dezelfde functie, kan je zeker een salarisverhoging onderhandelen tijdens je evaluatiegesprek”.

 

De helft verwacht salarisverhoging

Dezelfde studie toont aan dat 27% van de bevraagde accounting en finance professionals in België niet tevreden is met zijn huidige salaris, terwijl 4% vindt dat hij boven het gemiddelde verdient.

Belgische werknemers zijn echter wél optimistisch wat betreft hun salarisevolutie in 2015: 48% verwacht een salarisverhoging van 1 tot 5% in de komende maanden, wat in 2014 slechts voor 31% het geval was.

Vind jij dat je ook wel eens opslag verdient? Deze tips helpen je op weg naar een salarisverhoging!