3.373 euro bruto als begeleider van beginnende ondernemers

Naam: Fernand F.

Leeftijd: 57 jaar

Diploma: master in politieke en sociale wetenschappen (FOPES-UCL)

Beroep: begeleider van beginnende ondernemers bij vzw Crédal, een spaar- en kredietcoöperatie

Burgerlijke staat: gescheiden

Bruto maandsalaris: 3.373 euro

Netto maandsalaris: 2.156 euro

Extralegale voordelen: maaltijdchèques van 6 euro, verplaatsingskosten bij zendingen (0,32 euro/km)

Sparen: twee spaarrekeningen, vennoot bij Crédal

Investeringen: een eigen huis

Fernand F. werkt sinds drie jaar bij Crédal. Hij houdt zich daar bezig met het project ‘Affaires de femmes, femmes d’affaires’ (Vrouwenzaken, zakenvrouwen nvdr) dat vrouwen aanmoedigt om hun eigen bedrijf op te richten.

Zijn werk omvat administratieve taken en opvolging van dossiers, maar ook en vooral individuele begeleiding van de kandidates.

Huur: 0 euro

“Ik heb al enige tijd geleden een eigen huis gekocht en intussen heb ik de lening daarvoor al volledig terugbetaald. Vandaag zijn mijn belangrijkste kosten vooral belastingen (ongeveer 225 euro per maand), maar ook gezondheidszorgen (300 euro per maand) en telefoonkosten (100 euro per maand). Ik ben ook eigenaar van een auto en van een moto. Beiden zijn afbetaald, maar ze kosten mij toch nog steeds minstens 200 euro per maand, onder meer aan brandstof en verzekeringen.”

100 euro per maand aan lectuur

“Ik heb verschillende hobby’s, waaronder lezen. Ik verslind vijf à zeven boeken per maand, die ik nieuw aankoop voor een budget van ongeveer 100 euro. Ik hou er ook van om af en toe enkele cd’s te kopen. Die kosten me ongeveer 40 euro per maand. Ook niet te vergeten: zo’n twee keer per week ga ik op restaurant eten. Ik kies dan wel niet voor de grote gastronomie: ik hou meer van kleine restaurantjes en beperkt mijn uitgaven om te gaan eten dan ook tot zo’n 125 euro per maand.”

Gsm: 400 euro

“Mijn jongste grote uitgave is de aankoop van een nieuwe gsm voor 400 euro. Ik probeer maandelijks wat geld opzij te zetten om te sparen, al is dat niet elke keer evenveel. Ik voorzie ook altijd een bepaalde som voor mijn jaarlijkse vakantie: twee weken in het zuiden van Frankrijk. Die reis betaal ik gedeeltelijk met mijn vakantiegeld.”