3.225 euro bruto als wetenschappelijk medewerker bij K.U.Leuven

Naam: Sofie Vandoninck

Leeftijd: 27

Diploma’s: Master Communicatiewetenschappen en de Academische Initiële Lerarenopleiding aan de K.U.Leuven

Burgerlijke staat: Alleenstaand

Functie: Wetenschappelijk medewerker bij het Centrum voor Mediacultuur en Communicatietechnologie aan de K.U.Leuven

Bruto maandsalaris: 3.225 euro

Opslag voorbije jaar: Neen

Extralegale voordelen: hospitalisatieverzekering, een fiets

Sparen: Spaarrekening en pensioensparen

Beleggen: “Ik heb een effectenrekening waar ik ooit wat geld heb op gestort. Maar ik zou niet weten hoe ze er ondertussen voor staat, de bank beheert alles.”

Sofie Vandoninck werkt als wetenschappelijk medewerker bij de K.U.Leuven. Wat houdt haar job in en waar geeft ze haar geld aan uit?

“Ik werk mee aan een Europees onderzoeksproject, assisteer professoren binnen de vakgroep Communicatiewetenschappen en begeleid studenten die een Master thesis schrijven. Op 1 mei stap ik in een doctoraatsproject. Omdat de deadlines veraf liggen, is op lange termijn kunnen plannen een must in mijn job.”

Een maand Thailand: 1.500 euro

”De huurprijzen in Leuven swingen de pan uit, daarom kies ik er bewust voor om een huis te delen met een vriendin. We betalen elk 360 euro per maand, plus kosten. Materiële dingen zoals een dure gsm of een hippe laptop zeggen me weinig, ik spendeer mijn centen veel liever aan reizen. Vorig jaar stonden Marokko, Tsjechië, Thailand en enkele citytrips op het programma. Sowieso hou ik het budgetvriendelijk – voor een maand Thailand betaalde ik in totaal 1.500 euro. Grote luxe hoeft niet, maar ik doe mezelf niets tekort.”

“De locale horeca verdient wel wat aan mij. Ik spreek regelmatig met vrienden af op café en ik ga graag uit eten. Ook al kies ik nooit dure restaurants, ik doe er wekelijks toch 75 euro op.”

Aanhangwagen: 150 euro

“Mijn fietsremorque is een echte revelatie. Ik heb geen auto en dus is dat aanhangwagentje superhandig om boodschappen te doen. Het kostte maar 150 euro: een koopje.”

Tekst Nathalie Van Laecke / Foto Isabel Pousset