3.182 euro bruto als quality assurance engineer

Naam: Joost De Tollenaere

Leeftijd: 25 jaar

Diploma: Burgerlijk Ingenieur Elektrotechniek, Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Biomedische Technologie

Burgerlijke staat: Vriendin

Functie: Quality Assurance Engineer

Werkgever: Alcatel-Lucent

Brutoloon: 3.182 euro

Laatste loonsverhoging: juli 2011 (indexatie), bonus van 500 € in april 2011

Extralegale voordelen : maaltijdcheques (6,65 euro per dag), gratis internet thuis en mogelijkheid om thuis te werken, trainingmogelijkheden in het trainingcenter, groepsverzekering en pensioensparen, hospitalisatieverzekering, treinabonnement

Sparen: “Niet echt, al wil ik later wel een huis kopen.”

Beleggen: “Neen”

“Anderhalf jaar geleden begon ik bij Alcatel-Lucent, een technologiebedrijf dat zich bezig houdt met telecom in de ruimste zin van het woord. Wij maken onder meer routers, dat zijn apparaten die computernetwerken met elkaar verbinden."

"Onze designers van R&D bedenken en ontwikkelen nieuwe producten, waarna ik ze vervolgens ga uittesten. Ik ga na waar de eventuele pijnpunten liggen, maak een rapport en overleg met de designers, zodat we onze klanten een prima eindproduct kunnen aanbieden.”

Huisraad: 1.000 euro bij Ikea

“Sinds september vorig jaar huur ik in Gent een appartement voor 450 euro per maand. Geen idee hoeveel water en elektriciteit me precies zullen kosten. Ik betaal nu een forfait van 50 euro per maand maar heb nog geen afrekening ontvangen. Voor mijn verhuis ben ik naar Ikea geweest. Ik heb er voor amper 1.000 euro een heleboel spullen gekocht. Naast een zetel, een tafel en stoelen heb ik voor dat bedrag ook een boekenkast kunnen kopen. Dat heeft me aangenaam verrast. Mijn bed heb ik van thuis meegenomen. “

Lunchen in de Antwerpse Zoo voor 5,50 euro

“Aan eten en drinken geef ik relatief weinig geld uit. Meestal volstaan mijn maaltijdcheques om mijn kosten te dekken. ’s Middags eet ik warm. We krijgen bonnetjes van 5,50 euro waarmee we in de Antwerpse Zoo kunnen gaan lunchen of in de Paon Royal, een restaurant waar onze bonnetjes ook geldig zijn. Ik heb geen wagen maar wel een busabonnement. Het is het laatste jaar dat ik gebruik kan maken van een Buzzy Pazz.  Die kost me jaarlijks 166 euro maar ik kan er in heel Vlaanderen gratis mee reizen, zelfs op de kusttram!”

30 euro voor etentje met twee, inclusief film

“Begin juni ben ik met mijn vriendin naar Egypte geweest. We telden 1.048 euro neer voor een weekje all-inclusive in Hurghada. We hadden even gewacht met reserveren tot na de revolutie, je kon toen geweldige koopjes doen. Ik ga ook regelmatig op kamp met Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteit. Als begeleider ga ik gratis mee. Aan dure kleren geef ik geen geld uit. Onlangs heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van een Groupon-bon. Voor amper 30 euro mag je met zijn tweetjes uit eten en een filmpje meepikken. Onlangs zijn we ook een weekendje naar Center Parcs geweest, kostprijs: 66 euro per persoon.”