Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

3.180 euro bruto als fondsenwerver bij Artsen Zonder Vakantie

Naam: Erwin Reynaert

Leeftijd: 36

Beroep: Hoofd fondsenwerving bij ngo Artsen Zonder Vakantie

Diploma: master communicatiewetenschappen

Burgerlijke staat: gehuwd, 2 kinderen

Bruto maandsalaris: 3.179,79 euro

Extralegale voordelen: maaltijdcheques en groepsverzekering

Beleggen: "Neen, daar hebben we de middelen niet voor"

Sparen: "Amper"

Belgische artsen en verpleegkundigen die zich tijdens hun vakantie engageren om in Afrika lokaal medisch personeel op te leiden: dat is de missie van de ngo Artsen Zonder Vakantie (AZV). Erwin Reynaert is er als hoofd van de fondsenwerving aan de slag. Hij heeft acht vrijwilligers en twee halftijdse werknemers onder zijn vleugels.

"Onze teams van medische vrijwilligers –  zeshonderd artsen en verpleegkundigen – werkten vorig jaar 41.000 uren. Ze zorgen ervoor dat hun Afrikaanse collega's zelfstandiger worden zodat ze op termijn complexere aandoeningen kunnen behandelen. Wist je dat Congo bijvoorbeeld hooguit een handvol gynaecologen telt?"

Gelofte van armoede

Erwin wil graag van de idee af dat een fondsenwerver voor een appel en ei moet werken. "We leven niet van de hemelse dauw hé. Het lijkt wel alsof mensen vinden dat je pas voor een ngo mag gaan werken als je zelf een gelofte van armoede hebt afgelegd. Voor mijn functie moet je kaas gegeten hebben van communicatie, marketing, maar moet je tevens een analytische geest hebben om uit te rekenen hoeveel een 'bedelbrief' netto opbrengt. Jaarlijks haalt mijn team bijna 3 miljoen euro op. Ik woon ook buitenlandse congressen bij om bij te blijven. In de Angelsaksische landen en Nederland liggen de lonen van de fondsenwerver een stuk hoger."

Tot 1997 draaide AZV volledig op vrijwilligers, vandaag werken er negen voltijdse werknemers en 45 'huisvrijwilligers'. Erwin: "Een kwart van onze werkingsmiddelen komt via de overheid, de rest halen we op via sponsoring. We schrijven sponsors en serviceclubs aan, gaan op zoek naar legaten (giften per testament, nvdr) en gebruiken onze artsen als netwerk."