2.738 euro bruto als communicatiemedewerker bij De Lijn

Naam: Ine Pieters
Leeftijd: 35
Beroep: Medewerker externe communicatie bij De Lijn Oost-Vlaanderen
Diploma: ASO middelbaar onderwijs
Burgerlijke staat: Alleenstaand
Bruto maandsalaris: 2.738 euro voor een 37-urenweek
Extralegale voordelen: hospitalisatieverzekering, eindejaarspremie, maaltijdcheques, fietsvergoeding, gratis abonnement bus/tram
Sparen: “Sommige maanden wel, andere niet. Pensioensparen doe ik zowel via de groepsverzekering van het werk als via de bank.”
Beleggen: “Neen”
Voorbije jaar opslag: “Mijn loon wordt aangepast aan mijn anciënniteit, loonsverhoging wordt bepaald via de cao voor onze sector.”

“Ik verzorg de communicatie naar de reizigers en hou me vooral bezig met de werfcommunicatie rond infrastructuurwerkzaamheden, waarin De Lijn een partner is of er zelf gevolgen van ondervindt. Ik stel de mensen en handelaars uit de buurt op de hoogte, organiseer infovergaderingen en zorg ervoor dat de iedereen de juiste informatie krijgt."

"Ik ben tevreden met mijn loon, maar het ligt toch lager dan een gelijkaardige job in een privéonderneming. Groot voordeel is de werkzekerheid: De Lijn is een overheidsbedrijf en wie een vast contract heeft, kan niet zomaar op straat gezet worden. En het is een erg flexibel bedrijf wat sociale voorzieningen betreft.”

Reizen: ja, maar low budget

“Ik heb onlangs mijn huis verkocht en een nieuw gekocht. Ik betaal daarvoor 600 euro per maand af. Ik heb geluk dat mijn ouders mij financieel geholpen hebben. Grote kost in mijn nieuwe huis wordt de nieuwe gasleiding, geraamd op 11.000 euro. Er staan ook nog verfraaiingswerken op stapel en ik wil extra isoleren.”

“Twee jaar geleden kocht ik een iPod voor 180 euro. Maar verder ben ik niet zo tuk op nieuwe snufjes. Ik doe doorgaans vier jaar met mijn gsm. Onlangs heb ik me wel een minilaptop gekocht (300 euro). Ik ga ook een paar keer per jaar op reis en schrijf nogal graag. Mijn reizen gaan steevast richting het Midden-Oosten: Palestina, Syrië, Jordanië, Israël. De vliegtuigtickets kosten meestal rond de 500 euro. Ter plekke blijf ik weg van de luxehotels en zoek ik de lowbudget guesthouses. In Syrië is alles spotgoedkoop. Toen ik er in 2009 tien dagen was, ging ik er twee keer per dag uit eten, nam luxebussen en op het einde van die vakantie had ik amper 600 euro gespendeerd.”

Stripverzamelaar

“Ik durf ook geld uitgeven aan strips. Echt buitensporig is dat niet, maar ik volg een aantal reeksen en tracht van elke nieuwe strip toch een eerste druk te kopen. Die kosten iets meer, maar die prijzen vallen wel mee. Ik denk dat ik 80 euro per maand aan strips uitgeef. Voor Corto Maltese durf ik wel wat meer uit te geven: ik zoek de originele reeks, omdat die qua kleur veel mooier is. Maar ze worden zeldzaam en dus ook duurder, al moet je je daar geen riante bedragen bij voorstellen.”