2.601 euro bruto als vrijwilligersverantwoordelijk bij Plan België

Naam: Marie-Claire Gorostegui

Leeftijd: 35 jaar

Burgerlijke staat: samenwonend, moeder van één kind

Diploma: master in psychologie en humane wetenschappen, behaald aan de universiteit van Luik

Functie: verantwoordelijke van de Franstalige vrijwilligers bij Plan België

Bruto maandsalaris: 2.601 euro

Extralegale voordelen: maaltijdchèques van 7 euro, hospitalisatieverzekering voor de familie, groepsverzekering

Sparen en beleggingen: momenteel niet

Marie-Claire Gorostegui is verantwoordelijk voor het vinden, opleiden en coachen van Franstalige vrijwilligers bij de ontwikkelingsorganisatie Plan België. Ze werkt voltijds, vaak ook in het weekend en ’s avonds als er vergaderingen of evenementen op de agenda staan.

Hypotheek: 600 euro per maand

“Ik neem voor een groot deel de kosten van ons gezin op mij. We hebben een huis gekocht waarvoor we maandelijks 600 euro moeten afbetalen. Daar komt nog een andere belangrijke uitgave bij: alimentatiegeld. Ik betaal elke maand tussen de 600 en de 700 euro voor drie kinderen. Ten slotte zijn er ook nog mijn vervoerskosten. Ik rijd elke dag heen en weer van Luik naar Brussel en mijn dieselkosten lopen makkelijk op tot zo’n 200 euro per maand. En dan reken ik nog niet eens de onderhoudsbeurten mee. Die kosten me om de drie à vier maanden ongeveer 300 euro.”

Vakantie en plannen voor een terras

“Gezien de huidige context, met de crisis en zo, is het voor ons gezin moeilijk om te sparen. Op korte termijn zou ik graag wat geld opzij zetten om een mooi terras van 4.000 à 5.000 euro te bouwen. Ook zouden we graag met z’n drieën eens op vakantie gaan, wat ongeveer 3.000 euro zou kosten. Onze laatste reis dateert van drie jaar geleden. Toen zijn we twee weken naar Rhodos geweest. Dat heeft ons toen ongeveer 2.500 euro gekost, all in.”

Lectuur: 10 euro per maand

“Zelfs al zijn we dit jaar niet op vakantie vertrokken, toch hebben we de zomer te baat genomen om heel wat activiteiten te doen met mijn dochter: we zijn naar het zwembad geweest, naar musea, zijn in allerlei uithoeken van België geweest … Ons budget daarvoor? Ongeveer 150 euro voor twee maanden. Ik houd van ontdekkingen en ben van mening dat niet per se ver moet gaan om het gevoel te krijgen in het buitenland te zijn. Ik heb ook een grote passie voor literatuur: ik lees veel en snel. Om niet te veel uit te geven haal ik mijn boeken uit de bibliotheek, wat me maandelijks ongeveer 10 euro kost.”