2.438 euro bruto als consulente bij de VDAB

Naam: Mieke Van Den Bulcke

Leeftijd: 32

Beroep: Consulente individuele beroepsopleiding (IBO) bij de VDAB

Diploma: bachelor sociaal werk – personeelswerk

Burgerlijke staat: samenwonend

Bruto maandsalaris: 2.438 euro

Extralegale voordelen: maaltijdcheques (5 euro), eindejaarspremie (700 euro), vakantiegeld (1.100 euro), hospitalisatieverzekering

Beleggen: “Neen”

Sparen: “300 euro per maand, pensioensparen: 50 euro/maand”

“Als IBO-consulent begeleid en coach ik werkgevers en cursisten. De werkgever leidt een werkzoekende op en neemt hem na de opleidingsperiode vast in dienst. In 2008 heb ik een zijsprong gemaakt naar de privésector waar mijn nettoloon 500 euro hoger lag. Na een jaar ben ik echter teruggekeerd, omdat ik het sociale karakter van mijn job miste. Maar als ik vergelijk met vrienden, is mijn nettoloon lager. Wat de actuele discussie over onze index betreft, kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ze er is! Als contractueel bij de overheid is dit de enige loonsverhoging die je kan krijgen. Ik ben bij VDAB gestart aan 1.250 netto, na negen jaar is daar – dankzij de index – 250 euro netto bijgekomen. Ik ben blij dat ik aan pensioensparen doe, want het appeltje voor de oude dag zou anders maar klein zijn.”

Loopoutfit

“Ik woon sinds kort samen; dat geeft me wat meer ruimte voor ‘folietjes’. Wij huren nog en kijken ernaar uit om onze eigen stek te hebben. Vorig jaar ben ik met mijn vriend naar Thailand getrokken. Fantastische reis voor 1.200 euro. Volgende maand wordt het New York, dat zal ook snel 1.000 euro kosten. Ik loop ook erg graag: ik zit bij een loopclub (100 euro) en geef jaarlijks zo’n 150 euro uit aan mijn loopoutfit. Met mijn vriend ga ik ook erg graag uit eten: enkele maanden geleden was dat  Luzine van Jeroen Meus in Leuven, waar we iets van een 120 euro per persoon hebben uitgegeven. Niet goedkoop, neen, maar wel zeer de moeite. Ik geef sowieso graag geld aan goeie producten en kook graag. Aan mijn garderobe geef ik niet zo erg veel uit: ik tracht elke maand iets nieuws te kopen, meestal bij de grote ketens, zodat mijn uitgaven per maand beperkt blijven tot 50 euro.”