2.400 euro bruto als consultant bij USG Innotiv

Lim Adriaenssen
  • Leeftijd: 23 jaar
  • Diploma: industrieel ingenieur elektromechanica en een master in ‘Management: Innovation & Entrepreneurship’
  • Burgerlijke staat: single
  • Extralegale voordelen: bedrijfswagen met tankkaart, onkostenvergoeding (6 euro/dag), groeps- en hospitalisatieverzekering     
  • Sparen: “Ja, voor een eigen woning”
  • Beleggen: “Ik heb een paar beleggingsfondsen met een laag risicogehalte.”

“Ik ben pas sinds 3 september aan de slag bij USG Innotiv, hoewel ik het bedrijf al jaren ken. Vroeger heb ik, bijvoorbeeld, meegewerkt aan de Ingenieursbarometer die USG Innotiv regelmatig publiceert. Ook bij het sponsorproject van de Artesis Solar Boat was ik betrokken. Tijdens mijn eerste echte werkweek bij USG Innotiv heb ik een ‘bootcamp’ gevolgd. Ik kreeg er, onder meer, een cursus time management en presentatietechnieken. Op dit moment zendt USG Innotiv mij uit naar vliegtuigbouwer Sabca. Een jaar lang zal ik er voorstellen doen om werkmethodes en productieprocessen te verbeteren. Daarna krijg ik een volgend uitdagend project bij een ander bedrijf, enzovoort, telkens voor een periode van anderhalf tot twee jaar.”

“Omdat ik thuis woon, kan ik veel geld opzij zetten. De afspraak is dat ik thuis helemaal niets hoef te betalen. Dat is een mooi voordeel. Voor ik iets koop, informeer ik me sowieso grondig. Voor mij primeert de prijs-kwaliteitverhouding. Neem nu mijn nieuwe gsm. Na een grondige vergelijking van verschillende modellen heb ik gekozen voor een degelijk, mooi ogend toestel van 300 euro. Veel mensen laten zich bijna uitsluitend leiden door design, maar daar ben ik immuun voor. Ik overweeg de aankoop van een nieuwe laptop, omdat een tabletcomputer niet handig is om mee te werken. Het wordt ongetwijfeld een Dell van rond de 1000 euro. Ik noem mezelf eerder spaarzaam. Mij zal je niet zo snel geld over de balk zien gooien.” 

“Ik heb een zwak voor gereedschap. Meer zelfs: ik ga het huis niet uit zonder mijn Leatherman op zak. Dat is een multifunctioneel en nagenoeg onverslijtbaar stuk gereedschap waar je de gekste dingen mee kan doen. Ik heb er al heel wat zaken mee gerepareerd. Ik ben ook erg blij met mijn Vespa uit 1984. Drie jaar geleden heb ik hem gekocht voor 1.500 euro. Ik heb intussen wel al wat geld uitgegeven aan wisselstukken en herstellingen. Het totale prijskaartje is daardoor opgelopen tot ongeveer 2.500 euro. Of er nog iets op mijn verlanglijstje staat? Als ik ooit alleen ga wonen, koop ik meteen een accuboormachine. Zoiets mag in geen enkel huis ontbreken, toch?”

“Net voor ik officieel bij USG Innotiv begon, ben ik op vraag van het bedrijf voor zeven weken naar Ghana getrokken, om er als vrijwilliger les te geven aan scholieren. Het onderwijs in Ghana is van een hoog niveau, alleen is er weinig ondernemerschap. Die periode was bijzonder leerrijk. Dingen die er aanvankelijk vreemd uitzien, kunnen toch doeltreffend zijn, besef ik nu. Neem nu het openbaar vervoer. In Ghana rijden er geen grote bussen rond. Dienstregelingen, of officiële haltes, zijn er evenmin. Wel rijden er voortdurend kleine busjes af en aan. Het ziet er allemaal chaotisch uit, maar na een tijdje kwam ik erachter dat het systeem echt efficiënt is. Je ziet: anders is zeker niet slechter.”

Fotografie: Isabel Pousset