2.300 euro bruto als vroedvrouw

Naam: Caroline Van Doninck
Leeftijd: 32
Beroep: Vroedvrouw bij  ZNA Sint-Erasmus
Diploma: Vroedvrouw en L.O.
Burgerlijke staat: Getrouwd
Bruto maandsalaris: 2.300 euro
Extralegale voordelen: Maaltijdcheques, terugbetaling woon- en werkverkeer, ziekteverzekering, vakantiegeld, toeslag voor weekend- en nachtwerk
Sparen: “Ongeveer 100 euro/maand”
Beleggen: “Neen”
Voorbije jaar opslag gekregen? “Neen, behalve een indexering van mijn loon.

“Ik doe deze job dolgraag. Ik heb acht jaar lichamelijke opvoeding gegeven. Toen ik na acht jaar nog steeds niet vastbenoemd was en weer naar een andere school mocht uitkijken, heb ik besloten om mijn hart te volgen en mijn droom te verwezenlijken: vroedvrouw worden." {C}

"Ik werk nu op de materniteit en verloskamers en hou me bezig met de arbeid, bevallingen, postnatale opvolgingen en zelfs MIC-patiënten (Mothers Intensive Care). Ik vind het een erg boeiende, maar veeleisende job, omdat we steeds bezig zijn met twee levens tegelijk, maar ik doe het met hart en ziel. Ik vind dat vroedvrouwen in België gerust meer betaald mogen worden, zeker als ik hoor wat ze in Nederland verdienen.”

Dure pretparken

“Wij hebben jaren geleden een huis gekocht en betalen daar nu maandelijks 990 euro voor af. Dat is een hele hap uit het budget. Aan de verfrissing van ons huis hebben we ongeveer 3.000 euro gespendeerd. Verder hebben we nog vaste kosten zoals de autoverzekering (250 euro per drie maanden), levensverzekering (75 euro per jaar, per persoon), familiale en brandverzekeringen. We hebben twee kinderen, één van vijf en één van zes, en daar gaat ook een groot deel van het budget naartoe. De ene zit op tennisles (80 euro per half jaar), de andere volgt een dansopleiding (150 euro per jaar). We gaan graag naar pretparken als Plopsaland en dat loopt met z’n vieren toch aardig op.”

Nu en dan een musical

“Mijn man en ik zien graag musicals. Voor de laatste, Dans der Vampieren, hebben we 50 euro betaald. Een keer per jaar willen we op reis, meestal voor een dag of twaalf, maar dit jaar wordt het wellicht een skivakantie, en dat zal ons toch 2.500 euro kosten. We delen een  huisje met een ander koppel, en dat drukt de kosten wel wat. Aan folietjes geef ik niet veel geld uit, behalve aan een leren jasje dat ik onlangs gekocht was. Te duur, eigenlijk, maar ik had het verdiend.”