2.278 euro bruto als opmeter bij een bouwbedrijf

Naam: Raphaël Coppens

Leeftijd: 24

Beroep: Opmeter bij bouwbedrijf CEI-De Meyer

Opleiding: Bachelor bouwkunde

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Bruto maandsalaris: 2.278 euro

Extralegale voordelen: Bedrijfswagen met tankkaart, maaltijdcheques van 6 euro, groeps- en hospitalisatieverzekering

Sparen: “Beetje minder dan 1.000 euro per maand”

Beleggen: “Neen”

“Bij openbare aanbestedingen van bouwprojecten vraagt een bouwheer kandidaat-aannemers altijd om een prijsofferte. Voor CEI-De Meyer controleer ik of de hoeveelheden materiaal die voorzien zijn in de aanbesteding overeenstemmen met de bouwplannen. Want de prijzen die wij rekenen voor materialen kunnen we na goedkeuring van de aanbesteding niet meer wijzigen. Als je zo’n fout te laat ontdekt, moeten wij die extra kosten dragen.”

Architecten vergeten vaak dingen, ja. Ze rekenen bijvoorbeeld uit hoeveel nodig is voor één verdiep, en vergeten vervolgens dat die hoeveelheden maal drie moeten in een gebouw van drie verdiepingen. Of ze vergeten een muur mee te nemen in de berekening, terwijl die er op papier wel staat.”

“Naast fouten bij de aanbesteding controleren wij tot in de details of onderaannemers hun werk op de werf naar behoren doen, van de kwaliteit van het geleverde metselwerk tot de deurstoppen. Vorig jaar heb ik vijf maanden op zo’n werf gewerkt.”

“Ik wil over een tijdje graag werkvoorbereider worden. In die functie sta je meer op de werf, meer in contact met de onderaannemers, en check je prijzen en contracten. En op termijn wil ik doorgroeien tot projectleider.”

Uitrusting kitesurfen: 1.500 euro

“Ik doe in het zomerseizoen aan kitesurfen aan de kust. Het materiaal daarvoor kostte alles bij mekaar zo’n 1.500 euro. Maar eens je dat in huis hebt, kost die sport je niets meer.”

“Daarnaast ga ik deze zomer voor de tweede keer naar China, da’s wel een zotte uitgave. Met mijn vriendin wil ik er een maand rondtrekken. Ze hebben daar erg lekker eten (lacht).”

“De rest van mijn geld probeer ik te sparen, voor een huis later. Ik weet nog niet of ik wil kopen of bouwen. Waarschijnlijk het laatste, want ik kan veel werk zelf opknappen en ik weet ook waar ik de juiste materialen goedkoop kan krijgen.”