2.260 euro bruto als ontwerper-tekenaar

Naam: Mike Van Renterghem
Leeftijd: 31
Beroep: Ontwerper-Tekenaar bij Imtech
Diploma: A2-elektrotechniek
Burgerlijke staat: Vrijgezel
Bruto maandsalaris: 2.260 euro
Extralegale voordelen: vakantiegeld, 13de maand, maaltijdcheques ter waarde van 7 euro, terugbetaling woon- en werkverkeer (auto en fiets), DKV-verzekering
Sparen: “Nu moeilijker, want ik heb een appartement gekocht, normaal gezien 200 euro/maand.”
Beleggen: “Ooit Dexia-aandelen gehad, maar die lang geleden verkocht”
Voorbije jaar opslag gekregen? “Neen, behalve een indexering van mijn loon”

Mike Van Renterghem is ontwerp-tekenaar bij het bedrijfje Imtech. Wat doet hij met het geld dat maandelijks op zijn loonbriefje verschijnt?

“Ik ben ontwerper-tekenaar bij een bedrijfje dat vooral in onderaanneming werkt voor grotere bedrijven als Belgacom, Eandis ... Ikzelf werk hoofdzakelijk voor Telenet. Indien er bijvoorbeeld ergens een nieuw gebouw moet komen, dan moet ik eerst berekenen hoeveel netwerkaansluitingen – tv, telefoon, internet – er moeten zijn, ervoor zorgen dat er overal een sterk signaal binnenkomt en tenslotte een plan uittekenen. Ik vind het best een boeiende job. En de verloning valt ook mee.”

“De reden waarom ik nu iets minder kan sparen dan een paar jaar geleden is omdat ik een appartement gekocht heb; dat heeft me 124.000 euro gekost. Een faire prijs voor een appartement uit 1963. Ik betaal er nu 538 euro per maand voor af, gedurende dertig jaar. Dat lijkt lang, maar ik betaal nu liever iets minder af, zodat ik wat meer ‘zakgeld’ over hou. Aanvankelijk ging ik er enkel wat kleine verfraaiingswerken in uitvoeren, maar daar besliste een daklek anders over. Ik doe alles zelf, dus dat scheelt toch. Voor de vaste kosten betaal ik ongeveer 160 euro per maand."

Sparen voor nieuwe motor

“Ik rij ook met de motor, een Honda Hornet, dat is echt een passie. Maar er kruipt ook wel een stuk van mijn budget in. Ik heb gelukkig een degelijk motorpak (1.000 euro), en dat is me al van pas gekomen, want ik ben onlangs gevallen. Ik ben blij dat ik toen geïnvesteerd heb in veiligheid. Daarnaast speel ik ook toneel, in Hansbeke en Zomergem. Voor woon- en werkverkeer, en verplaatsingen voor mijn hobby spendeer ik toch 300 euro per maand. Gelukkig valt mijn verzekering wel mee: ik betaal voor de wagen en de motor ongeveer 440 euro per jaar."

"Ik wil in de toekomst een andere motor kopen. Daarvoor probeer ik te sparen en klus ik wat bij in een brasserietje, waar ik werk als afwasser. En verder? Ik heb niet zo’n grote uitgavenposten. Ik hou wel van muziek, en koop per maand gemiddeld één cd. Meer zou kunnen, maar ik moet mijn appartement nog bemeubelen (2.000 euro), en als ik moet kiezen tussen een leuke sofa (800 euro), een cd of een concert, dan is de keuze snel gemaakt. Een mens wil na zijn werk toch ook eens rustig kunnen zitten, neen?”