2.019 euro bruto als PWA-beambte

Naam: Patricia Jans

Leeftijd: 50

Beroep: PWA-beambte (statutair federaal ambtenaar niveau B-gedetacheerd naar een lokale vzw)

Diploma: Sociaal assistente – optie medisch maatschappelijk werk (bachelor)

Burgerlijke staat: Gescheiden, co-ouderschapregeling, twee kinderen (21 en 14 jaar)

Bruto maandsalaris: 2.019 euro met een weddeaanvulling van 108 euro wegens vrijwillige vierdagenweek. Dit komt neer op 1.500 euro netto per maand.

Extralegale voordelen: Vakantiegeld, terugbetaling woon- en werkverkeer, eindejaarspremie en competentiepremie

Sparen: “Pensioensparen, maar momenteel niet mogelijk.”

Beleggen: “Spaarpotje uit vroegere tijden. Wordt geïnvesteerd in de renovatie van de woning.”

Voorbije jaar opslag gekregen? “Neen, behalve een indexering van mijn loon.”

“Ik nodig langdurig werklozen uit om actief te zijn binnen het PWA-systeem. Dit biedt hen het voordeel om op een legale manier iets bij te verdienen in afwachting van vast werk. Daarnaast begeleid ik hen ook in hun zoektocht naar vast werk. Het werk is gevarieerd, sociaal gericht en biedt een diverse kijk op de arbeidsmarkt.”

“Ik heb het geluk niet te moeten huren.  Een grote hap van mijn maandelijks loon gaat naar vaste kosten (energie, internet, verzekeringen, ongeveer 600 euro per maand).

Mijn studerende dochter zit op kot. Kostprijs: 850 euro per maand, maar die kost wordt gelukkig betaald met het kindergeld, een studiebeurs en de gedeelde bijdrage door de co-ouderschapregeling. Voor extraatjes zorgt mijn dochter zelf via een studentenjob. Nieuwigheden en gadgets kunnen mij (gelukkig) niet boeien, maar ik kan wel genieten van gezelligheid en mooie dingen.”

“Ik shop niet veel en kijk uit naar de koopjesperiodes of ga naar outlets. Jaarlijks proberen we één keer een citytrip te doen, maar met de renovatie van ons huis (lening van 300 euro per maand) zit dat er nu even niet meer in. Voor culturele activiteiten met vrienden, avondjes uit en andere leuke bezigheden geldt het principe:  ‘Op is op en wat nu niet kan, kan wellicht een andere keer’. Mijn arbeidsvreugde en het feit dat ik werk en gezin als alleenstaande moeder perfect kan combineren, maakt veel goed. Al zou mijn jobinhoud in de toekomst door de regionalisering grondig kunnen wijzigen.”