16,6 miljoen dollar bonus voor topman Citigroup

Crisis of niet, de Amerikaanse banken op Wall Street kennen ook dit jaar hoge bonussen toe aan hun werknemers. De Amerikaanse bank Citigroup voegt alvast de daad bij het woord: topman Vikram Pandit kan rekenen op een bonus van 16,6 miljoen dollar.

Bonus 16,6 miljoen dollar (11,7 miljoen euro)

De bonus die topman Vikram Pandit wordt beloofd is een uitgestelde bonus: een eerste deel dat bestaat uit aandelenopties van 10 miljoen zal uitbetaald worden als de manager enkele niet-financiële doelstellingen behaalt. Een tweede deel dat bestaat uit 6,5 miljoen dollar cash ziet hij op zijn loonbriefje verschijnen als Citigroup in 2011 en 2012 meer dan 12 miljard dollar winst kan maken.

378.000 dollar voor werknemers JPMorgan Chase

Ook andere banken geven hoge bonussen weg aan hun werknemers. De eerste bank die begin vorig jaar zijn cijfers bekendmaakte, was JPMorgan Chase. De bankiers zouden elk gemiddeld 378.000 dollar (inclusief salaris) ontvangen. Dat is ongeveer 20 procent meer dan in 2008. Enkelen zullen zelfs meer dan een miljoen dollar per persoon krijgen. Topman Jamie Dimon kreeg het afgelopen jaar een bonus van 17 miljoen dollar

Lloyd Blankfein van Goldman Sachs heeft het afgelopen jaar een bonus (in aandelen) gekregen van 12,6 miljoen dollar. Brian Moynihan van Bank of America kreeg ondanks een miljardenverlies van zijn bank een bonus van 9,1 miljoen dollar.

Zwaardere belasting

President Barack Obama is niet opgezet met de hoge bonussen en wil daarom de banken zwaarder belasten. Sommige banken proberen de scherpe kantjes eraf te halen door in de plaats van cash geld aandelen uit te keren. Soms worden de uitbetalingen zelfs een paar jaar bevroren.